Rio Tinto po drugi put među Srbima

Autor: Poslovni.hr , 16. prosinac 2022. u 13:40
Foto: Reuters

“Radit će bez obzira što će se događati sa projektom Jadar. Mislim da je to odlično, dobar pokazatelj za našu privredu”, navela je Brnabić.

Prema izvještaju Reutersa, Izvršni direktor Rio Tinta (RIO.AX), Jakob Stausholm rekao je u četvrtak da globalna rudarska tvrka nije odustala od projekta eksploatacija litija u Srbiji.

“Još nismo uspjeli dobro riješiti Jadar. Ali nismo odustali”, rekao je Stausholm na briefingu za investitore u Sydneyu, dodajući da, iako razumije zabrinutost vlade, Jadar je bio izvrstan projekt.

Srbijanska premijerka Ana Brnabić izjavila je u utorak da ne vidi šanse za oživljavanje 2,4 milijarde dolara vrijednog projekta litija u Riju za koji su licence oduzete početkom ove godine.

Brnabić je prije dva dana novinarima kazala da otvaranje pogona tvrtke “InoBat” nema nikakve veze sa eksploatacijom litija u Srbiji.

Radit će bez obzira što će se događati sa projektom Jadar. Mislim da je to odlično, dobar pokazatelj za našu privredu“, navela je Brnabić.

Premijerka je izrazila nadu da će dolaziti i slične tvrtke, ali će ih biti manje ako Srbija ne eksploatira vlastiti litij. Ona je rekla da nije u kontaktu sa kompanijom Rio Tinto i da neće biti iskopavanja bez javne rasprave.

Litij koji imamo je ogromna razvojna šansa za Srbiju. Nikada u ipovijesti nismo imali takvu šansu“, rekla je Brnabić.

Brnabić je izrazila nadu da će dolaziti i slične kompanije, ali će ih biti manje ako se litij ne eksploatira u Srbiji.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close