Srbija prošle godine zabilježila porast izvoza u Izrael od oko 32 posto

Autor: Miroslav Kuskunović , 02. prosinac 2022. u 05:11
Srpski gospodarstvenici razgovarali su s menadžmentom vodećih izraelskih uvoznika/Shutterstock

Izraelsko je tržište posebno atraltivno za srpske proizvođače smrznutog voća i povrća, jabuka, džemova, sokova, ali i suhe šljive te proizvoda bez glutena, aditiva i dodanog šećera.

Kompanije iz Srbije, proizvođači svježeg i smrznutog voća i povrća, tijekom četverodnevnog radnog posjeta Izraelu održale su veliki broj sastanaka i b2b sastanaka s izraelskim uvoznicima i distributerima, a posjetili su i neke od vodećih izraelskih trgovačkih lanaca.

Cilj je sagledati mogućnosti izvoza na ovo perspektivno tržište i pronaći nove partnere. Posjet su organizirali Privredna komora Srbije i predstavništvo PKS u Izraelu, jer ova zemlja predstavlja atraktivno tržište za srpske proizvođače, posebno one u čijem asortimanu ima smrznuto voće i povrće, jabuke, džemovi, sokovi, ali i suhe šljive te potpuno prirodni proizvodi bez glutena, aditiva i dodanog šećera – hladno prešani sokovi, maslac, prirodno mlijeko.

Vlada Izraela, u cilju povećanja konkurencije i smanjenja troškova života, provodi promjene i povećanja uvoznih kvota te postupno ukidanje carinskih ograničenja na uvoz ovih proizvoda, što otvara velike mogućnosti za tvrtke iz Srbije.

Za izvoz na izraelsko tržište također je potrebno posjedovanje košer certifikata izdanog od rabinata za ovjeru.

Izrael se uz potporu Privredne komore posjetili predstavnici tvrtki Agranela, Valjevo, ITN Group, Beograd, Budimka, Požega, Zdravo Organk, Selenča, Cold Pressok, Beograd, Master Fruits, Beograd, Fruct Company, Udovice, Select Fruit, Subotica, Euro Frigo, Požega, PIK Bečej.

Srpski gospodarstvenici i predstavnici Privredne komore razgovarali su s menadžmentom vodećih izraelskih uvoznika, među kojima su Paskovich Co, Green Filed Foods Co, A.S.K. Anshel Marketing Ltd, Tomer Ltd, Lev’s Co, Lord Sandwich i drugih, kao i s predstavnicima trgovačkih lanaca Yochananof, Shufersal, Rami Levy te Osher Ad.

U Izraelu je trenutno fokus na zdravoj, kvalitetnoj hrani sa smanjenim udjelom masti, soli i šećera, proizvodima bez glutena, obogaćenim proteinima, organskoj hrani kao i alternativnim rješenjima za mlijeko i mliječne proizvode.

Prema podacima srpskog Republičkog zavoda za statistiku, prošle je godine ukupna vanjskotrgovinska razmjena s Izraelom iznosila 91,3 milijuna eura, što je rast od 26,45 posto u odnosu na 2020. Srbija je prošle godine u Izrael izvezla robe za oko 50,6 milijuna eura, čime je zabilježen rast od oko 32,1 posto, dok je uvoz dosegao 40,7 milijuna eura. U sektoru poljoprivredno-prehrambenih proizvoda najviše se izvozilo cigarete, živu janjad, sokove…

Gospodarska delegacija Srbije, predvođena Aleksandrom Nikolićem, direktorom predstavništva Privredne komore Srbije u Jeruzalemu, koji je ujedno i počasni konzul Srbije u Izraelu, održala je sastanak s predstavnicima Ministarstva vanjskih poslova Izraela, kojem je nazočio i Mihajlo Tripić, otpravnik poslova Srbije u Tel Avivu.

Na sastanku je potvrđen interes izraelske strane za unapređenje gospodarske suradnje sa Srbijom i rješavanje svih izazova u tom procesu, poput visokih carinskih stopa za određene vrste roba. Dogovoreno je kontinuirano održavanje susreta i razgovora posvećenih unapređenju gospodarskih i ukupnih odnosa s Izraelom.

Komentirajte prvi

New Report

Close