Zaboravljeni proizvod koji mnogi koriste kao zamjenu za ulje danas je sve traženija roba

Autor: Poslovni.hr , 05. svibanj 2022. u 10:21
FOTO: PD

Potražnja raste i uzgajivači zadovoljno trljaju ruke

Potražnja za ovom namirnicom nikad nije bila veća, pa uzgajivači svinja već sad zadovoljno trljaju ruke, javlja B92. Iako je kantica masti u vrijeme naših baka bila je neizostavna u svakoj kući, u drugi plan ju je gurnulo upravo suncokretovo ulje. Danas svinjska mast ponovo doživljava svojih pet minuta slave.

“Svinjska mast je mnogo bolja od ulja i dobro je što se sada više koristi. Znate bar što jedete”, kaže za RINU Slobodan Vasilijević iz Čačka koji i sam uzgaja svinje.

Jedan kilogram masti mijenja čak četiri litra suncokretovog ulja, a osim što je povoljnija dokazano je i zdravija. Hrani daje poseban ukus i može se koristiti nekoliko puta u pripremi jela, dok ulje nakon jedne upotrebe najčešće možete baciti.

“Kvaliteta masti ovisi od toga kako se svinja hranila dok se tovila. Mora imati minimum barem 200 kilograma, a mast se mora topiti pet ili šest sati kako bi kasnije mogla stajati nekoliko godina. Ukoliko nije tako odrađeno, onda je pripremanje masti uzaludan posao. Od kako je cijena ulja otišla u nebesa, potražnja za svinjskom masti je drastično skočila. Prodaju se zalihe i od prethodne godine”, kaže Slobodan.

Nutricionisti poručuju da se sastav svinjske masti najprije može usporediti sa maslinovim uljem i ima povoljne efekte na organizam. Većinu monozasićenih masti u ovoj namirnici čini oleinska kiselina, zdrava masna kiselina koja koristi radu srca i koja je povezana sa nižim nivoom kolesterola.

Komentirajte prvi

New Report

Close