Srpski gradovi i općine uvode energetske vaučere

Autor: Poslovni.hr , 26. listopad 2022. u 15:19
Foto: Unsplash

Visoke cijene ogrjeva učinile su drva, ugljen, pelete i ostale energente sve teže dostupnim građanima.

Sremska Mitrovica je prvi grad u Srbiji koji je uveo energetske vaučere, kao oblik pomoći građanima za zimu, a vrijednost subvencije vaučera bit će 10.000 dinara. Ovo pravo će moći ostvariti socijalno ugrožena domaćinstva tako što će se prijavljivati na javni oziv koji će Grad raspisati u narednom periodu. Grad Sombor će ove sezone grijanja socijalno ugroženim građanima pomoći u plaćanju
energenata tako što će im dodijeliti energetske vaučere u iznosu od po 15.000 dinara, kao i općina Ruma.

Visoke cijene ogrjeva učinile su drva, ugljen, pelete i ostale energente sve teže dostupnim građanima. Najteže je onima koji imaju najniža primanja, pa je mnogima i prije početka same zime to najveći problem. Pojedine europske zemlje su još prošle godine uvele energetske vaučere za najugroženije građane, a ove sezone će to prvi put napraviti nekoliko lokalnih samouprava u Srbiji, među kojima su Sremska Mitrovica, Ruma i Sombor.

Najugroženiji građani u Srbiji, bez obzira na mjesto stanovanja, isto mogu dobiti olakšice na osnovu statusa energetski zaštićenog kupca. Ova subvencija se odnosi na umanjenje računa za struju i plin, a uskoro bi trebala biti usvojena i nova uredba, koja će ovo pravo proširiti i na korisnike koji se griju preko toplana. Uredba koja bi trebala obuhvatiti veći broj korisnika u odnosu na prethodne godine je spremna, ali da čeka na formiranje nove Vlade Srbije i očekuje se da će biti usvojena na nekoj od narednih sjednica.

Na umanjenje računa za struju i plin pravo imaju svi socijalno ugroženi građani i oni koji primaju dječji doplatak bez podnošenja zahtjeva, dok je za ostale građane uvjet za subvenciju visina zarade po članu domaćinstva i oni moraju podnijeti zahtjev da im se povlastica odobri. Za jednočlano domaćinstvo granica je prihod do 15.690 dinara, s dva i tri člana do 22.845 dinara, za obitelji s četiri i pet članova do 29.994 dinara, sa šest i više članova do 37.719 dinara.

Komentirajte prvi

New Report

Close