Rafinerija Pančevo ima potencijal razvoja novog vrijednog resursa

Autor: Poslovni.hr , 10. travanj 2022. u 08:00

Privredna komora Srbije najavila je da će krajem mjeseca predstaviti Nacrt strategije o vodiku te da Srbija želi vodik uključiti u svoj energetski miks.

Nacrt strategije o vodiku u Srbiji gospodarstvenicima će biti predstavljen krajem travnja, a od njih se očekuje povratno mišljenje i uključivanje u izradu strategije, najavili su iz Privredne komore Srbije. Istakli su i kako Srbija želi ovaj resurs uključiti u svoj energetski miks i tako potaknuti smanjenje emisije štetnih plinova koji negativno djeluju na zdravlje ljudi i okoliš. ‘Zeleni’ vodik u razvijenim zemljama ima primjenu u industriji, prometu i energetici, a jedna od najzastupljenijih metoda njegovog dobivanja je elektroliza. Kako je pojasnio Dušan Stokić iz Privredne komore Srbije, kroz tehnologiju gorivih ćelija vodika napajaju se vozila. “Iz njega se, energetskom efikasnošću od 40 do 60 posto, proizvodi električna energija, dok je u kombiniranoj proizvodnji električne i toplinske energije efikasnost i do 80 posto”, kazao je Stokić i naveo da vodik danas u Nizozemskoj koristi jedan posto plinske infrastrukture, a u Njemačkoj i do 10 posto.

Trebat će vremena

“Srbija ima određene resurse za orijentaciju ka vodiku ali i nedovoljno razvijenu infrastrukturu i tehnologije. Bit će potrebno neko vrijeme kako bi se razvile i tehnologije kod kompanija koje imaju potencijale kao Rafinerija Pančevo ili Elixir, istaknuo je Stokić te nadodao da je važno sagledati i što je potrebno od razvoja kapaciteta u smislu kadrova.

Srbija ima

određene resurse za orijentaciju ka vodiku ali i nedovoljno razvijenu infrastrukturu i tehnologije

Važno je istaknuti kako postoje različite vrste vodika kategorizirane prema proizvodnom procesu i emisijama stakleničkih plinova. ‘Smeđi’ vodik dobiva se rasplinjavanjem ugljena, a tijekom proizvodnog procesa oslobađa se ugljični dioksid. Trenutno najbrojniju i najjeftiniju proizvodnju ima ‘sivi’ vodik koji se dobiva reformom prirodnog plina. Očekuje se da će s vremenom poskupjeti zbog cijena prava na emisiju ugljičnog dioksida. Reformom prirodnog plina proizvodi se i ‘plavi’ vodik ali je razlika u tome što se dio ili sve emisije CO2 izbjegavaju sustavom za hvatanje ugljika. ‘Zeleni’ vodik dobiva se elektrolizom vode koristeći električnu energiju iz obnovljivih izvora. Najskuplji je, ali kako se trošak obnovljive energije i elektrolizera smanjuje, očekuje se da će se cijena postupno smanjivati.

Gorivo budućnosti

Danas se njegova cijena procjenjuje na tri i 7,5 eura po kilogramu ili od 90 do 225 eura po megavat-satu. Postoji i druga vrsta zelenog vodika koja se proizvodi iz bioplina korištenjem stočnog, poljoprivrednog ili komunalnog otpada. Trenutačno vodik ima tek neznatnu ulogu u ukupnoj opskrbi energijom. Postoje izazovi u pogledu troškovne konkurentnosti, opsega proizvodnje, infrastrukturnih potreba i percipirane sigurnosti. Međutim, očekuje se da će vodik u budućnosti omogućiti promet bez emisija, grijanje i industrijske procese, kao i međusezonsko skladištenje energije.

Komentirajte prvi

New Report

Close