Otvara se novo tržište za srpsku malinu: Kupci zainteresirani, ali ih brine jedna stvar

Autor: Poslovni.hr , 29. siječanj 2024. u 16:00
Foto: Pixabay

Poznato je da je Srbija među najvećim proizvođačima malina na svijetu.

Vivek Nayak došao je u Beograd na sajam Agro Belgrade 2024 kako bi na licu mjesta vidio kakve su prilike za pokretanje novog posla za njegovu kompaniju – uvoza malina na tržište Indije.

Njegovo poduzeće Tropicool Foods bavi se izvozom smrznutog i egzotičnog voća iz Indije, ali Vivek želi biti među prvima koji će svojim zemljacima ponuditi ozbiljnije količine voća koje oni smatraju egzotičnim, a to su prije svega maline, borovnice i kupine.

Indija je jedna od zemalja koja doživljava najveći ekonomski rast i razvoj na globalnoj razini, a s njim dolazi i rast kupovne moći građana i potražnja za neuobičajenim i egzotičnim proizvodima iz cijelog svijeta. Među njima bi moglo naći i srpsko voće, piše Ekapija.

“Do sada nismo imali u ponudi bobičasto voće poput malina, kupina ili borovnica. Na našem tržištu to je egzotično voće, poput manga ili papaje na europskom, i sve češće se na proslavama ili svadbama u Indiji u imućnijim krugovima mogu vidjeti aranžmani sa ‘egzotičnim’ malinama za goste”, ispričao je Vivek Nayak za Biznis.rs.

Naglašava da mu je poznato da je Srbija među najvećim proizvođačima malina na svijetu.

“To me je i dovelo u Beograd na sajam Agro Belgrade 2024 – želim istražiti koje su sorte u ponudi i kakav je sistem uzgajanja, skladištenja i otkupa”, istakao je ovaj poduzetnik iz indijske države Karnataka.

Nije, međutim, još do kraja uvjeren da je srpska malina dovoljno isplativa da bi se njegova kompanija iz grada Hublija upustila u novu poslovnu avanturu.

“Moram priznati da sam pomalo iznenađen cijenama – srpske maline su poznate u svijetu, ali prema podacima i analizama koje pratim vidim da joj konkuriraju ukrajinski i poljski proizvođači, pogotovo kada je u pitanju cijena. Vaše maline su skuplje, a nisam siguran zašto”, oprezan je Vivek Nayak.

Uvjeren je, ipak, da postoji značajan potencijal za plasman malina na indijskom tržištu.

“Naša ekonomija napreduje, kupovna moć raste, a malina se smatra egzotičnim voćem koje su ljudi spremni kupovati. Zato se nadam da će se moj dolazak u Beograd isplatiti i da ću pronaći računicu da ubacim maline, a možda i borovnice i kupine u ponudu svoje kompanije za naše tržište “, optimista je Vivek.

Kako bi put Indije krenule baš srpske maline, potrebno je ispuniti nekoliko preduvjeta.

“Morao bih za početak pronaći pouzdanog partnera u vašoj zemlji, koji će surađivati s nama na transparentan način, pratiti cijene i obavještavati me na dnevnoj razini o ponudi i pomoći mi da budem konkurentan – jer nisam jedini koji pokušava da srpske maline dovesti do indijskog tržišta”, zaključio je Vivek Nayak.

Komentirajte prvi

New Report

Close