NBS: Bankari i poslovnjaci u 2024. očekuju inflaciju od 7 do 9,8%

Autor: Poslovni dnevnik , 19. srpanj 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

Prema rezultatima posljednje srpanjske ankete agencije Bloomberg, inflacijska očekivanja još su niža.

Prema rezultatima istraživanja Ipsosa, predstavnici financijskog sektora očekuju inflaciju od 8 posto u jednoj godini, odnosno u lipnju 2024. godine, što je blagi rast u odnosu na svibanj, kada su rekli da očekuju inflaciju od 7,5 posto, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Prema rezultatima posljednje srpanjske ankete agencije Bloomberg, inflacijska očekivanja još su niža, budući da je prema njima očekivana inflacija u lipnju 2024. godine 7,0 posto. Prema podacima NBS-a, očekivanja gospodarstvenika smanjena su prvi put nakon sedam mjeseci kada su iznosila 10,0 posto, au srpnju su iznosila 9,8 posto.

Kada je riječ o inflatornim očekivanjima za dvije i tri godine unaprijed, ona su niža od kratkoročnih očekivanja i za financijski sektor i za gospodarstvo. Očekivanja su da će inflacija u lipnju 2024. godine iznositi 7,0 posto

Tako su očekivanja predstavnika financijskog sektora za dvije godine unaprijed porasla sa 4,5 posto u svibnju na 5,0 posto u lipnju, dok su za tri godine smanjena na 3,7 posto, sa 3,8 posto u svibnju te su u granicama ciljeva Narodna banka Srbije.

Smanjena su i srednjoročna očekivanja gospodarstvenika za dvije godine unaprijed, sa 7,0 posto u svibnju na 6,8 posto u lipnju, dok su očekivanja za tri godine ostala nepromijenjena na 5,0 posto.

NBS ocjenjuje da rezultati ankete, koji se odnose na dvije i tri godine unaprijed, pokazuju da i financijski sektor i gospodarstvo u narednom razdoblju očekuju popuštanje inflatornih pritisaka i postupno vraćanje inflacije u ciljane granice u srednjoročno.

Međugodišnja inflacija u Srbiji u lipnju ove godine iznosila je 13,7 posto, a mjesečna 0,7 posto, objavio je prošloga tjedna Republički zavod za statistiku. Godišnja inflacija tako je usporena sa 14,8 posto u svibnju na 13,7 posto u lipnju.

Komentirajte prvi

New Report

Close