Zrenjanin prvi pametni grad koji reciklira ambalažu

Autor: Poslovni.hr , 27. listopad 2022. u 07:08
Foto: Hajrudin Merdanovic/24sata

Cilj je da u Zrenjaninu za godinu dana sakupimo 30 posto proizvoda obilježenih naljepnicom “recikliraj”, što bi pokazalo da je ovakav model održiv i da se može primijeniti i u drugim gradovima i općinama”, izjavila je Violeta Jovanović, izvršna direktorica Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj.

U svim Idea prodavaonicama, Roda mega marketima i na šest javnih lokacija u Zrenjaninu, postavljaju se pametni uređaji za reciklažu ambalaže. Odlaganjem proizvoda označenih naljepnicom “recikliraj” građani će sakupljati bodove, koje mogu iskoristiti za popuste u kupnji ili druge robne nagrade, javlja portal danas.rs.

Pametni aparati primat će Tetra Pak, limenke, staklenu i PET ambalažu proizvoda kompanija koje su se priključile projektu “Sistem pametnog sakupljanja ambalažnog otpada”, kojeg podupiru njemačko ministarstvo za ekonomsku suradnju i razvoj, GIZ, Ball Packaging, Sekopak, Solagro Smart Recycling, Mercator-S, Reverse Logistics Group, NALED i Recan Fondacija.

”Zrenjanin stalno prati zelene trendove jer brinemo o životnoj sredini. S njemačkom organizacijom za međunarodnu suradnju GIZ, prije dvadesetak dana, najavili smo početak još jednog ekološkog projekta, a riječ je o promociji korištenja solarne energije. Također, u okolici grada izgrađene su i dvije elektrane na biomasu, a planiramo i gradnju vjetroparka”, izjavio je zrenjaninski gradonačelnik Simo Salapura.

”Uvođenje pametnog sustava recikliranja ambalaže ide u prilog apsolutno svima, jer je riječ o iznimno efikasnoj metodi koja, prema studiji renomirane britanske kuće Eunomia, može omogućiti da se već u prve tri godine prikupi više od 90 posto tog otpada. Cilj je da u Zrenjaninu za godinu dana sakupimo 30 posto proizvoda obilježenih naljepnicom “recikliraj”, što bi pokazalo da je ovakav model održiv i da se može primijeniti i u drugim gradovima i općinama”, izjavila je Violeta Jovanović, izvršna direktorica Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj.

Komentirajte prvi

New Report

Close