Zrenjanin bi za dvije godine konačno mogao dobiti pitku vodu

Autor: Poslovni.hr , 08. srpanj 2022. u 07:00
Foto: Shutterstock

Desetljećima su građani kupovali flaširanu vodu, a sada će emiratska kompanija Metito riješiti njihov problem.

Ugovor o realizaciji projekta pročišćavanja vode za piće u Zrenjaninu potpisan je u vladi Srbije s kompanijom Metito iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Premijerka Ane Brnabić najavila je da će Metito u dobivanje čiste pitke vode za 95.000 stanovnika Zrenjanina uložiti 18 milijuna eura, piše Politika.

Pouzdani privatni partner

Ugovor su potpisali Simo Salapura, gradonačelnik Zrenjanina, Rami Ghandour, direktor kompanije Metito i Predrag Bodiroga, direktor JKP Vodovod i kanalizacija Zrenjanin. Vlada Srbije je pomogla da se riješi ovaj dugogodišnji problem grada Zrenjanina, rečeno je nakon potpisivanja.

“Ovo je najznačajniji trenutak u osiguranju pitke vode građanima Zrenjanina i skidanju zabrane korištenja vode koja je uvedena prije nekoliko desetljeća. Problem je dugotrajan, ali se nadam da ćemo u prvom tromjesečju 2023. godine dobiti tehnički ispravnu vodu, a u prvom tromjesečju 2024. i vodu za piće”, rekla je Brnabić.

Ona je objasnila da je problem riješen na jedini mogići način, a to je javno – privatno partnerstvo, jer je prethodni vlasnik tvornice za proizvodnju vode bila privatna kompanija, pa vlada nije mogla svojim sredstvima riješiti tu situaciju.

Premijerka je dodala da je Metito otkupio postojeće postrojenje za 3,5 milijuna eura, javio je Tanjug.

“U kompaniji Metito pronašli smo pouzdanog privatnog partnera koji ima sredstva, znanje, tehnologiju i profesionalnost i koji je jedan od globalnih lidera u tehnologiji proizvodnje pitke vode i preradi otpadnih voda”, dodala je premijerka.

Najavila ja da će po završetku projekta pitku vodu dobiti stanovnici u središnjem gradskom jezgru Zrenjanina i dio grada oko njega.

“Gradska uprava treba dalje razgovarati o novim izvorima, kako bi i sva sela na području Zrenjanina dobila pitku vodu, kao što radimo i u Kikindi, gde je pitka voda također dugotrajan problem”, istaknula je Brnabić.

Ona je objasnila da će Metito sljedećih 25 godina upravljati postrojenjem i investirati u njega, nakon čega će postati vlasništvo Zrenjanina. Dodala je i da će vlada istovremeno uložiti 510 milijuna dinara (oko 4,2 mil. eura) u sanaciju vodovodne mreže i zamjenu azbestnih cijevi u Zrenjaninu kako bi voda koju će građani dobivati bila iste kvalitete kao ona na izlazu iz tvornice vode.

Gradonačelnik Salapura ocijenio je da je potpisivanje ugovora veliki korak prema rješavanju problema s kojim se prethodne generacije nisu uspjele izboriti.

Bez novih zabrana

“Zahvaljujem građanima na strpljenju. Ovo je povijesni trenutak za Zrenjanin. Vjerujem da će voda u prvom tromjesečju 2024. biti bistra, da Zrenjaninci više neće kupovati flaširanu vodu i da se Zrenjanin više neće spominjati po zabrani vode za piće, već po investicijama”, izjavio je Salapura.

Rami Ghandour, direktor kompanije Metito, rekao je da je ta kompanija imala više od 3000 sličnih projekata u svijetu.

“Sigurni smo da će rješenje biti funkcionalno, kako bi se u bliskoj budućnosti osigurala najkvalitetnija voda”, rekao je direktor kompanije Metito.

Komentirajte prvi

New Report

Close