Znanstvenici Vinče nositelji projekta zaštite od elektromagnetskog zračenja

Autor: Poslovni.hr , 23. studeni 2022. u 06:59
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

GrInShield – 101079151 okupio slovenske, njemačke i francuske stručnjake.

Znanstvenici Instituta za nuklearne nauke Vinča iz Srbije pokrenuli su projekt GrInShield – 101079151 koji okuplja istraživače Fakultet za tehnologiju polimera iz Slovenije, Sveučilišta Oldenburgu iz Nemačke te Instituta za elektroniku, mikroelektroniku i nanotehnologiju u francuskom Lilu.

Razvoj nanomaterijala

Oni će zajedno raditi na razvoju nanomaterijala na bazi grafena i srebra koji će se moći upotrijebiti za zaštitu od štetnog utjecaja elektromagnetskog zračenja.

Prvi sastanak projektnog tima održan je u utorak u Beogradu u organizaciji Instituta Vinča kao vodećeg partnera na projektu.

Članovi projekta vjeruju da će nakon tri godine, koliko će projekt trajati, uspjeti inkorporirati ove materijale u zaštitnu opremu, radne mantile, rukavice, obuću, i tako umanjiti štetni utjecaj elektromagnetnog zračenja na ljudsko tijelo, izvijestio je portal eKapija.com. Ukupan budžet projekta je 1,21 milijuna eura, a istraživački tim Instituta Vinča čini 13 kemičara, biokemičara, fizičara, biologa i elektro i strojarskih inženjera, a četiri člana su studenti doktorskih studija na Beogradskom univerzitetu. Prosječan broj godina u timu je 38.

Moderno doba se ne može zamisliti bez raznih električnih uređaja, poput mobilnih telefona, Wi-Fi rutera, mikrovalnih pećnica, koji nam čine život udobnijim, ali kao posljedica toga izloženi smo elektromagnetskom zračenju, kako kod kuće tako i na radnom mjestu.

Opasno za zdravlje

“Mobilni telefoni, prijenosni računari, monitori, mikrovalne pećnice, antene i ruteri, pa i sami električni kablovi generiraju elektromagnetsko polje koje može imati niz negativnih posljedica po zdravlje u vidu razdražljivosti, zamora i poremećaja sna. U naročitoj opasnosti su oni koji su ovom zračenju izloženi na svom radnom mjestu poput medicinskih radnika, zatim radnika na održavanju električne mreže i telekomunikacijskih sustava”, naglasila je voditeljica projekta dr. Svetlana Jovanović Vučetić za Euronews Srbija. Dr. Svetlana Jovanović Vučetić napominje da je Institut Vinča koordinator ovog projekta, a da pored razvoja materijala za zaštitu od elektromagnetnog zračenja, on također ima za cilj produbljivanje suradnje među institucijama i podizanje ugleda Vinče na međunarodnoj sceni.

1,21 milijuna

eura ukupan je budžet projekta GrInShield – 101079151

“U svijetu broj aktivnih mobilnih telefona je 2021. godine bio oko 15 milijardi, dok će do 2025. godine taj broj biti čak oko 18,2 milijardi. Elektromagnetsko zračenje ekstremno niskih frekvencija emitiraju različiti izvori struje, strojevi za varenje, indukcijski grijači i drugi uređaji. Ovo zračenje Svjetska zdravstvena organizacija uvrstila je u grupu 2B – moguće kancerogeno za ljude. Zbog sveprisutnost i moguće opasnosti po zdravlje, razvoj materijala koji blokiraju ovaj tip zračenja je od izuzetnog značaja. Potrebu za ovakvim materijalima prepoznala je Europska unija, koja je u okviru programa Horizont Europa podržala razvijanje upravo nanomaterijala na bazi grafena kroz projekt GrInShield”, objašnjava dr. Svetlana Jovanović Vučetić.

Institut za nuklearne nauke Vinča osnovan je 1948. godine, a za 74 godine u Institutu je izrađeno više od tisuću
doktorskih disertacija. Trenutno je u Institutu zaposleno 311 doktora znanosti i 210 doktoranada koji rade na više od stotinu nacionalnih i međunarodnih projekata.

Komentirajte prvi

New Report

Close