Zijin postao suvlasnik srpskog Instituta Pojas i put

Autor: Poslovni.hr , 08. lipanj 2023. u 21:59
foto: unsplash

U trenutku osnivanja, država je bila vlasnik 51 posto Instituta, PKS 40 posto, a Sveučilište u Novom Sadu devet posto.

Kineska rudarska kompanija “Serbia Zijin Copper” iz Bora postala je vlasnikom pet posto udjela u Institutu Pojas i put, koji je do sada bio u isključivom javnom vlasništvu.

“Serbia Zijin Copper” dio je kineske Zijin grupe koja u Srbiji posjeduje i tvrtku “Serbia Zijin Mining”, a vlasnici su rudnika bakra i zlata u okolici Bora te kupci bivšeg RTB-a Bor. Institut su u prosincu 2021. godine osnovali Vlada Srbije, Privredna komora Srbije i Sveučilište u Novom Sadu.

U trenutku osnivanja, država je bila vlasnik 51 posto Instituta, PKS 40 posto, a Sveučilište u Novom Sadu devet posto.

U ožujku 2022. Vlada Srbije smanjila je svoj udio u vlasništvu Instituta sa 51 na 33 posto, a Privredna komora Srbije (PKS) sa 40 na 25 posto.

Na taj način “oslobođeno” je 33 posto vlasništva u Zavodu. Ti se postoci dijele na “rezervirane vlastite dionice”, kako je upisano u Agenciji za privredne registre (APR). Upisane su 33 rezervne vlastite dionice od po jedan posto.

Na stranicama Instituta piše da je ideja da se 33 posto vlasništva u Institutu da kineskim kompanijama koje posluju u Srbiji. Pridržane vlastite dionice u poduzeću omogućuju da se iste u budućnosti prodaju drugim pravnim ili fizičkim osobama, pod unaprijed određenim uvjetima. Naime, društva mogu upisivati ​​rezervirane vlastite dionice kako bi kasnije na temelju njih izdavala financijske instrumente pod nazivom “pravo stjecanja dionica”.

Društvo izdaje pravo na stjecanje udjela drugom društvu ili fizičkoj osobi koja nakon određenog vremena (dospijeća) može kupiti udio u društvu po općenito povlaštenoj cijeni.

Zavod je, dakle, rezervirao 33 vlastita udjela. Na osnovu pet dionica, Institut je 30. ožujka 2023. godine izdao prava sticanja dionica društvu “Serbia Zijin Copper”.

Komentirajte prvi

New Report

Close