Žetva pšenice pri kraju, otkupna cijena nepoznata

Autor: Poslovni dnevnik , 17. srpanj 2023. u 22:00
Foto: Shutterstock

Pšenice u Srbiji ima na oko 720.000 hektara, 17 posto više nego prije godinu dana.

U Vojvodini je pri kraju žetva pšenice. Ovisno o agrotehnici, prinosi su od 4,5 do 8 tona po hektaru. Konačne otkupne cijene još nema, otkupljivači obračunavaju akontnu cijenu od 18 do 20 dinara po kilogramu, koja proizvođačima ne pokriva troškove proizvodnje.

Jožef Barna, poljoprivrednik iz Mihajlova kod Zrenjanina, svoja će ulaganja pokriti iz dva puna prikolica pšenice koje je istovario u skladište, a zaradit će od dijela koji ostavi na čuvanje.

“Prodat ćemo ono što dugujemo. Ako podmiriš dug, to je pola, ako imaš još zemlje u zakupu, onda ti ostane deset, petnaest posto i to je to”, kaže Jožef Barna, poljoprivrednik iz Mihajlova. Kvaliteta i prinosi u srednjem Banatu bolji su od prošlogodišnjih.

“Trenutno imamo preko tri tisuće tona na betonskoj površini, a istovremeno je sve na otvorenom i do kraja tjedna moramo pokositi. Proteini se kreću od 12,5 do 14, vlaga je u prosjeku deset, jedanaest, dvanaest, tako da je kvalitet robe jako, jako dobar”, rekao je proizvođač i otkupljivač pšenice Dragan Raca.

Pšenice u Srbiji ima na oko 720.000 hektara, 17 posto više nego prije godinu dana. U vrijeme sjetve koštao je 38 dinara, gotovo dvostruko više nego sada. Analitičari očekuju oporavak tržišta.

“Preporučujem svim proizvođačima koji imaju dobru i kvalitetnu pšenicu da u ovom trenutku ne prodaju pšenicu, tim više što mislim da će kvalitetna pšenica postići veću cijenu.” I općenito, mislim da će tržište reagirati tako da će cijena biti sve bolja kako vrijeme bude odmicalo”, rekao je agroekonomski analitičar Žarko Galetin.

Komentirajte prvi

New Report

Close