Žene u Srbiji sve zastupljenije u IT sektoru

Autor: Poslovni.hr , 05. srpanj 2022. u 07:01
Foto: Pixabay

IT je najbrže rastuća industrija koja se susreće s deficitom kvalitetne radne snage.

Od 1489 prijavljenih za program “Prekvalifikacije za IT” u organizaciji kabineta predsjednice Vlade Srbije, 55 posto su žene. Dobra je to vijest jer većinu zaposlenih u IT sektoru u Srbiji, kao i u svijetu, čine muškarci.

– Situacija na tržištu rada ipak se mijenja. Svaki treći kandidat koji je u potrazi za poslom je žena. U plaćama i dalje postoji razlika, samo 15 posto žena zarađuje više od 2000 eura, dok gotovo dvostruko više muškaraca zarađuje isti iznos – navodi Marko Vučetić, PR najvećeg srpskog sajta za zapošljavanje IT kandidata w­ww­.h­elloworld­.r­s.

IT je najbrže rastuća industrija koja se susreće s deficitom kvalitetne radne snage. Broj zaposlenih u ovoj industriji u Srbiji do 2025. godine, procjenjuje kompanija Microsoft, mogao bi porasti do 120.000 ljudi.

Istraživanje “Puls srpske IT zajednice”, o zadovoljstvu radnim mjestom, pokazuje da je 82 posto ispitanika izrazilo zadovoljstvo poslom.

– Od beneficija i muškarcima i ženama najvažniji su za fleksibilno radno vrijeme, rad od kuće, kao i edukacije. Ženama je prvi i osnovni razlog za promjenu posla viša zarada, izazovniji projekti i radno životni balans – podsjeća Vučetić.

Trenutno, IKT je najveća izvozna grana, a premijerka Srbije je prije nekoliko mjeseci podsjetila da je 2008. izvoz IKT iznosio 178 milijuna eura, kao i da je u tom sektoru 2016. bilo zaposleno 19.000, a danas 43.500 ljudi. Publikacija o stanju IKT industrije u Srbiji pokazala je da stopa ulaganja u IT sektor u Srbiji po glavi stanovnika prelazi 80 eura, s tendencijom rasta na 150 eura do 2025.

Prosječna plaća u IT sektoru u 2021., iznosila je više od 1500 eura, dok se ove godine očekuje rast i od 30 posto. Najveću plaću ima senior softver developer, od 8500 eura.

Najviše kandidatkinja konkurira za praktikanta u IT-u, podaci su sajta za zapošljavanje IT stručnjaka. Žene su više naklonjene menadžerskim pozicijama, a u prvih pet najtraženijih upravo je pozicija IT projekt menadžera.

Komentirajte prvi

New Report

Close