Žene u Srbiji ne vide šansu za sebe u energetskoj tranziciji

Autor: Nadja Irena Fišić , 16. prosinac 2022. u 06:31
Najčešće asocijacije na termin “zelena energija” su solarni paneli, vjetroparkovi, sunce i vjetar/M. Jurinec/PIXSELL

Tek svaka peta mlada građanka u Srbiji smatra da žene imaju poslovnu budućnost u industriji OIE i da će žene biti predvodnice zelene tranzicije.

Mlade građanke u Srbiji vjeruju da je budućnost u obnovljivoj energiji, ali ne vide žene kao predvodnice energetske tranzicije.

Tek svaka peta mlada građanka u Srbiji smatra da žene imaju poslovnu budućnost u industriji OIE i da će žene biti predvodnice zelene tranzicije – pokazalo je istraživanje “Stavovi građanki o zelenoj energiji u Republici Srbiji”.

Istraživanje koje je podržala Ambasada Kanade u Srbiji, proveo je Centar za kreiranje politika i strategija za potrebe Udruženja Obnovljivi izvori energije Srbije i projekta “Put do većeg sudjelovanja žena u sektoru OIE”.

Da je sumnja prisutna i u sposobnost Srbije da dostigne zadani cilj od 40% energije iz obnovljivih izvora do 2030., pokazuje nalaz istraživanja da čak 93,5% ispitanica podržava prelazak na veću proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, ali skoro 40% njih smatra da Srbija do 2040. neće dostići cilj od 40% energije iz obnovljivih izvora.

Optimistična je svaka treća ispitanica, njih 36,2% vjeruje da će Srbija taj cilj ostvariti, pa čak i premašiti. Kao najozbiljniji ekološki problem trenutno u Srbiji, većina ispitanica izdvaja aerozagađenje (38,1%). Više od četiri petine anketiranih smatra da je energetski sistem Srbije zavisan od energije iz ugljena.

Također, više od 90% ispitanica misli da termoelektrane negativno utječu na životnu sredinu. Skoro dvije trećine žena (65,9%) ponekad se informira o zelenoj energiji u Srbiji, a skoro svaka druga (47,5%) smatra da bi trebalo biti više informacija o ovoj temi. Ali, u to da će žene biti predvodnice energetske tranzicije vjeruje tek 19,5% anketiranih.

Najveći broj ispitanica (35,5%) misli da muškarci i žene imaju podjednake šanse u industriji OIE u Srbiji, ali 34,9% uvjereno je da će najbolje poslove dobiti muškarci. U istraživanju je sudjelovalo 507 ispitanica u dobi od 18 do 30 godina.

Komentirajte prvi

New Report

Close