Žena preminula od ozljede na radu, kolege se požalile na teške uvjete u tvornici

Autor: Poslovni.hr , 02. ožujak 2023. u 07:49
Foto: Pixabay

“Onesvijestila se dok je radila, pa pala. Preminula je za nekoliko dana”, ovako su radnici tvornice Leoni u Kraljevu na društvenim mrežama opisali događaj koji se dogodio u proizvodnom pogonu 21. veljače i četiri dana kasnije.

Danka Ranković, radnica tvornice Leoni u Kraljevu, preminula je četiri dana nakon ranjavanja na radnom mjestu. I dok radnici tvornice za portal N1 javljaju kako trpe veliki pritisak tijekom rada te da smjene nerijetko traju i po 10 sati, iz tvrtke Leoni to demantiraju. Kažu da je Danka Ranković stradala na radnom mjestu 21. veljače “kada se slučajno spotaknula i pala”. Negiraju da je taj dan i cijeli tjedan prije toga radila 10 sati. Dodaju, djelatnici je na licu mjesta pružena adekvatna pomoć, nakon čega je upućena na daljnje pretrage te isti dan puštena na kućno liječenje. Danka Ranković preminula je 25. veljače.

“Onesvijestila se dok je radila, pa pala. Preminula je za nekoliko dana”, ovako su radnici tvornice Leoni u Kraljevu na društvenim mrežama opisali događaj koji se dogodio u proizvodnom pogonu 21. veljače i četiri dana kasnije.

Radnik ove tvornice (ime i prezime poznato redakciji) potvrdio je za portal N1 da je radnica kraljevačkog Leonija, koja je nedavno preminula, nekoliko dana ranije pala u nesvijest na poslu.

“Pritisak u tvornici je toliki da ljudi to ne mogu izdržati. Svaki dan hitna dolazi po nekoga. Zapošljavaju ljude bez provjere njihovog zdravstvenog stanja. Mislim da oko 40 posto radnika u tvornici, a ima ih oko 3.000, ne bi prošlo liječnički pregled”, rekao je za N1 jedan od radnika ove tvornice.

48-godišnja radnica preminula je na bolovanju. Uvjeti u kojima radnici obavljaju posao su, kaže, prilično rigorozni.

“U smjeni od osam sati, a nekad radiš i 10 sati, imaš samo jednu pauzu od pola sata. Ako morate ići na WC, morate tražiti posebnu dozvolu. A plaća na kraju mjeseca, sa svim tim navodnim prekovremenim satima, ne prelazi 50.000 dinara (oko 426 eura). Malo je stanovnika Kraljeva u tvornici jer više nitko neće raditi. Vidjeli su i otišli. Sada dovode radnike iz svih krajeva Srbije”, kaže ovaj zaposlenik koji je u tvornici dvije godine.

Da u ovu tvornicu često dolaze hitne službe, potvrdilo je za N1 više zaposlenika.

U Domu zdravlja Kraljevo za portal N1 kažu da je hitna pomoć često dolazila do prije godinu dana, kada je ambulanta otvorena u krugu same tvornice. Ali nakon toga se smanjio broj intervencija.

Kažu da se zbog povećanih potreba, a sada ambulanta radi samo u jednoj smjeni, planira uvođenje još jedne smjene u tvorničkoj ambulanti.

Što kažu u tvornici?

U Leoni za portal N1 potvrđuju da se u njihovoj proizvodnoj jedinici u Kraljevu 21. veljače 2023. godine “dogodila ozljeda na radu prilikom nenamjernog spoticanja i pada Danke Ranković, zaposlene na radnom mjestu kao radnik u proizvodnji.”

“Djelatnici je na mjestu događaja pružena adekvatna pomoć, nakon čega je upućena u zdravstvenu ustanovu na daljnje pretrage te isti dan puštena na kućno liječenje. U razdoblju kućnog liječenja predstavnici tvrtke posjetili su kolegicu Ranković. Ujedno je ozljeda uredno prijavljena svim nadležnim tijelima. U subotu 25. veljače duboko nas je potresla vijest da je preminula naša kolegica Ranković. Uprava tvrtke istog je dana posjetila obitelj preminule kolegice. Odlukom tvrtke, obitelji preminule gospođe Ranković bit će pružena podrška povodom ovog tragičnog slučaja. Cijeli kolektiv tvrtke Leoni iskreno suosjeća s ovim događajem, a mislima su s obitelji drage, pokojne kolegice Danke Ranković”, naveli su iz kompanije dodajući da apeliraju na uzdržanost od bilo kakvih proizvoljnih zaključaka prije provjere uzroka smrti kod nadležnih organa.

Kada je riječ o radnom vremenu Danke Ranković, u Leoniju navode da navedenog dana nije radila 10 sati.

“Ni taj, ni tjedan prije nesreće. Kada je u pitanju radno vrijeme i odmor, ističemo da kompanija Leoni poštuje sva prava u skladu sa Zakonom o radu Republike Srbije”, istaknuli su.

Zaposlenici Leonija za portal N1 kazali su da imaju liječnika opće prakse koji je zaposlen u tvorničkom ambulanti.

“Nitko ne može u Dom zdravlja ili bolnicu dok se prvo ne javi u tvorničku ambulantu. Recimo, ja već 20 godina imam svog izabranog doktora, a kod nas se moram javiti”, priča sugovornik.

Iz tvrtke Leoni navode kako klinika koju su izgradili “ima za cilj poboljšanje zdravstvene zaštite zaposlenika, laku dostupnost i usmjerenost na prevenciju zdravlja”.

“Riječ je o ambulanti u zdravstvenom sustavu Ministarstva zdravlja i Doma zdravlja Kraljevo, a ne o bilo kakvom tvorničkom liječniku ili liječniku koji je zaposlen u tvornici. Unutarnja organizacija i raspored rada zdravstvenih ustanova i njihovih djelatnika nije, niti može biti, ničija stvar, a kamoli privatne tvrtke poput naše. Važno je znati i da je ambulanta, čiju smo opremu i rad financirali, dostupna i otvorena svim građanima Kraljeva, a ne samo zaposlenima u kompaniji Leoni, u cilju javnog dobra i zdravlja svih sugrađana”, kažu o ovome u tvrtki Leoni.

Provjera zdravlja

U Leoniju ističu da, kada je u pitanju provjera zdravstvenog stanja zaposlenika, “tvrtka zapošljava sve kategorije osoba, bez obzira na osobna svojstva, uključujući i kandidate sa zdravstvenim poteškoćama”.

“Duboko vjerujemo da zdravstveni problemi ne mogu i ne smiju biti prepreka ni prilikom zapošljavanja ni tijekom rada. Tako je, primjerice, u našoj tvrtki svoju priliku pronašlo gotovo 300 osoba s invaliditetom, ali i druge osobe iz skupine teže zapošljivih. Vrijednosti za koje se zalažemo govore nam da bi, kada bismo kandidate birali prema njihovom zdravstvenom stanju, takav čin za nas bio ne samo nemoralan, već i izrazito diskriminirajući i protuzakonit”, ističu iz tvrtke Leoni.

Komentirajte prvi

New Report

Close