‘Revolucija u susjedstvu’: Stiže milijardu eura investicija

Autor: Poslovni dnevnik , 18. rujan 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

Srbija će s novih 700 megavata iz energije vjetra i sunca udvostručiti svoje kapacitete izvora energije u sljedeće tri godine.

Srbija će s novih 700 megavata iz energije vjetra i sunca udvostručiti svoje kapacitete obnovljive energije u sljedeće tri godine. Zelene investicije od preko milijardu eura donijela je prva dražba koju je naša zemlja organizirala za kapacitete obnovljive energije.

Vjetar u fokusu
Srbija već ima osam vjetroelektrana, a prvim natjecanjem stranih i domaćih investitora za tržišne premije započet će izgradnja još devet elektrana koje će struju proizvoditi iz vjetra i sunca. Time se donosi energetska neovisnost države, a na aukciji je postignuta povoljna cijena električne energije.

“Jako smo zadovoljni prvom aukcijom u Srbiji, bila je najveća u regiji i to su izvrsni, zreli projekti. Što se tiče cijena, sigurno je bilo konkurencije, bilo je ponuda ispod projektirane cijene, što je odličan znak, “ kaže Mateo Colandeni, regionalni direktor EBRD-a za zapadni Balkan. “Cijena koju je investitor postigao gotovo je duplo niža od trenutne tržišne cijene, što će značiti dodatni prihod za naš energetski sustav. A građani će imati više čistih izvora energije, zdraviji okoliš i manje emisije CO2.

Uspješno provedene dražbe su najbolji poziv za druge zainteresirane investitore da iskoriste potencijal koji postoji u Srbiji i budu dio velikog investicijskog ciklusa u oblasti energetike”, rekla je Dubravka Đedović Handanović, ministrica rudarstva i energetike. Najvažnije je da je i EPS odlučan ubrzati započete zelene projekte – vjetroelektranu i solarnu elektranu u Kostolcu, a prioritet države je izgradnja hidroelektrane Bistrica.

“Bistrica, snage 680 megavata, jedna je od najznačajnijih u našoj novijoj povijesti. Ova reverzibilna hidroelektrana omogućit će uravnoteženje i stabilnost elektroenergetskog sustava, ne samo u Srbiji, već i u regiji”, kaže Dušan Živković, generalni direktor EPS-a. Iz Udruženja obnovljivih izvora energije Srbije podsjećaju da su prvu aukciju obilježila ulaganja u vjetar, dok je interes za izgradnju velikih solarnih elektrana manji. Očekuje se da će sljedeće dražbe i to promijeniti.

Solari zaostaju
Ministarstvo rudarstva i energetike objavilo je prije mjesec dana rang listu prvih aukcija za dodjelu tržišnih premija za vjetroelektrane i solarne elektrane u Srbiji.

Rezultati su pokazali da je, s jedne strane, velika konkurencija za vjetar, a s druge – slab odziv za solar. Danijela Isailović, direktorica Udruženja OIE Srbije, kaže za eKapiju da su prve aukcije za vjetar i solar bile uspješne te da je to samo po sebi vrlo važna vijest.

– Važno je napomenuti da su aukcije provedene na stručan, transparentan način u elektroničkom obliku te da je Ministarstvo rudarstva i energetike taj proces provelo maksimalno učinkovito. Naravno, ne treba zaboraviti ni podršku EBRD-a koji je prethodnih godina dao ključni doprinos u kreiranju regulative i stvaranju uvjeta za poštene aukcije – smatra Isailović.

Komentirajte prvi

New Report

Close