Žele biti doktori, a zapošljavaju se trgovci, konobari, skladištari

Autor: Poslovni dnevnik , 01. prosinac 2022. u 07:00
Poslovi koji su najčešće dostupni za mlade u Srbiji nisu u skladu s njihovim željama i interesima/D. Jaramaz/PIXSELL

Oglasi na stranici Startuj.com pokazuju disbalans broja studenata i otvorenih junior pozicija i praksi.

Posljednjih nekoliko godina mladi pokazuju veliko zanimanje za upis na fakultete, ali pitanje je imaju li zaista priliku za posao nakon studija ili samo praksu.

Podaci stranice Startuj.com koja je dio Infostuda, jasno pokazuju da u ponudi ima znatno manje oglasa za prvi posao i prakse nego što ima svršenih studenata u Srbiji, piše portal danas.rs.

Psihologija, engleski…
Od siječnja do listopada na stranici Startuj.com ukupno je objavljeno 1387 oglasa za prakse, dok je fakultete i visoke škole, prema Republičkom zavodu za statistiku, upisalo čak 243.730 studenata.

Istodobno, postavljeno je 18.183 oglasa za prvi posao, a samo tijekom 2021. diplomiralo je više od 39.000 studenata, što ukazuje na disbalans broja studenata i otvorenih junior pozicija i praksi.

Pored toga, na temelju dobivenih rezultata sa stranice Infostuda, razvidno je kako postoji velika razlika u broju praksi i prvih poslova po gradovima.

Beograd ima najveći broj oglasa mjesečno, više od tisuću za prve poslove i oko 90 posto natječaja za prakse. Drugo mesto po brojnosti zauzima Novi Sad s oko 100 oglasa za prve poslove i oko 12 za prakse mjesečno.

Slijede Pančevo, Subotica i Zrenjanin sa znatno manje oglasa za prve poslove i prakse za mlade. Pogleda li se podatke o upisu na fakultete po gradovima, najviše studenata upisano je na Univerzitetu u Beogradu, potom Novom Sadu, treće mesto po brojnosti zauzima Niš, a zatim Kragujevac.

Promatrajući broj upisa na fakultete tijekom ove godine studenti pokazuju najveće zanimanje za studije: psihologije, engleskog jezika, medicine, stomatologije, farmacije, IT-ja, prava, ekonomije, arhitekture i grafičkog dizajna.

39

tisuća studenata diplomiralo je 2021. u Srbiji, a objavljeno je 18.183 oglasa za prvi posao

Plaća IT juniora 800 eura
Analiza portala danas. rs također potvrđuje da broj studenata koji želi studirati navedene studije znatno premašuje broj mjesta koja su dostupna na fakultetima. Tako se tri studenta bore za jedno mesto na psihologiji, grafičkom dizajnu i stomatologiji, dok se na medicini, engleskom jeziku i arhitekturi nadmeću dva studenta za jedno mesto.

Uočava se da su na listi omiljenih studija budućim brucošima Fakultet organizacijskih znanosti, Fakultet političkih znanosti, Strojarstvo, Građevina, Promet, Veterina, Kemija, Geodezija na kojima se prijavilo znatno više studenata nego što ima mjesta.

Podaci stranice Startuj.com ukazuju da su za prvi posao najdostupniji trgovina i prodaja, administracija, ugostiteljstvo te poslovi u skladištima. Uzimajući sve to u obzir, nameće se zaključak da poslovi koji su najčešće dostupni za mlade, nisu u skladu s njihovim interesima.

Specifično je što su IT zanimanja i dalje deficitarna, iako broj studenata raste u ovom području i znatno lakše pronalaze prve poslove i prakse. Istovremeno, plaće u IT industriji za početnike premašuju prosjek plaća na juniorskim pozicijama u ostalim sektorima, što potvrđuju i podaci stranice HelloWorld.rs da IT juniori u prosjeku zarađuju 800 eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close