Zbog trošarine u Srbiji se proizvodnja biodizela ne isplati, niti ga se uvozi

Autor: Poslovni dnevnik , 26. svibanj 2022. u 22:00
Biodizel proizvode samo pojedini srpski poljoprivrednici za vlastite potrebe, ali i oni moraju platiti trošarinu/ Shutterstock

Tvrtka IN Pak iz Banatskog Karlovca jedina proizvodi procesore za biodizel te ih prodaje u Ukrajini, Uzbekistanu, Kirgistanu, Švedskoj, Finskoj, Austriji i sjevernoj Africi jer nema domaće potražnje.

U Srbiji proizvodnja biodizela već deset godina nije isplativa zbog trošarina koje se plaćaju na biogorivo, ali zato u Ukrajini trenutačno cvjeta ta djelatnost.

To za portal eKapija rekao Srećko Radovanović, direktor tvrtke IN Pak iz Banatskog Karlovca, koja jedina u Srbiji proizvodi procesore za biodizel.

“Kada je krenuo rat u Ukrajini povećali su se zahtjevi za izvoz. Najviše prodajemo Ukrajincima, jer oni naftu nemaju, a ne mogu izvesti sirovine i zato prozvode biodizel”, kaže Radovanović.

Nijemci otkupljuju ulje
On dodaje da IN Pak 99% procesora za proizvodnju biodizela osim u Ukrajinu izvozi u Uzbekistan, Kirgistan, Švedsku, Finsku, Austriju i cijelu sjevernu Afriku.

Njemačka je, navodi sugovornik portala, posebna priča.

“Njemačka vlada daje 98 centi na svaku proizvedenu litru biodizela. I od nas otkupljuju 100% iskorištenog ulja, i dobro plaćaju”, objašnjava Radovanović.

Kako je istaknuo, Šveđani čak plaćaju Nijemcima 20 centi po kilogramu da uzmu otpadnu mast iz njihovih klaonica, od koje onda proizvode biogorivo.

“Mi smo to vidjeli te smo ponudili naše strojeve Šveđanima, vlasnicima klaonica, tako da sada u Švedskoj više od 100 klaonica proizvodi svoje biogorivo pomoću srpskih procesora, i to po preporuci njihovog Ministarstva za zaštitu okoliša.

Naše strojeve imaju i gotovo sve klaonice u Srbiji, s kojima proizvode bio lož ulje za zagrijavanje objekata i proizvodnju suhe pare za meso. Međutim, za proizvodnju biodizela trenutačno nema potražnje za IN Pakovim procesorima u Srbiji “, dodaje Radovanović.

On podsjeća da je ta proizvodnja bila veća do uvođenja trošarina na biogoriva 2013. godine. “Proizvodio se biodizel u Srbiji, mi od 2008. isporučujemo strojeve i prodali smo ih tisuće. Ali sada se jednostavno ne isplati, nije konkuretno s eurodizelom. Mi smo jedina država s trošarinom na biogoriva. Svi imaju subvencije, mi imamo trošarinu.

Tek kad se to ukine možemo očekivati da proradi ta grana industrije. Biodizel proizvode samo pojedini poljoprivrednici za vlastite potrebe, na benzinskim postajama ga nema, niti ga uvozimo”, objasnio je sugovornik eKapije.

Ukinuli subvencije
Trošarinu na biogoriva plaćaju i kada se proizvode za vlastite potrebe. “Državi se mora prijaviti da ste proizveli biodizel i platiti 55 dinara (0,4 eura) po litri, a oni vam vrate 44 nakon nekog vremena.

U Zakonu o trošarinama je do 2018. stajalo da se one plaćaju ‘osim za vlastite potrebe’, a onda je to izbrisano preko noći”, kaže direktor IN Paka, dodajući da je do 2016. država davala subvencije za procesore za biodizel, ali je i to ukinuto.

Prema njegovim riječima, država bi do 1. lipnja trebala početi miješati biogoriva u standardna goriva s udjelom od 10%, što bi značilo i ukidanje trošarina, jer to traži EU.

A proizvodnja biodizela je, tvrdi Radovanović, svakako isplativa. Potreban je stroj, ulje ili bilo koja životinjska mast, ili pak iskorišteno ulje, koje je i najbolje. Ulaganje u pogon je oko 4400 eura. Dnevno se može proizvesti 150 litara biodizela.

Komentirajte prvi

New Report

Close