‘Zbog postupaka Srbije moguć novi rat na Balkanu’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 02. listopad 2023. u 13:39
Foto: Milos Tesic/PIXSELL

‘Vučić će se zaustaviti jedino ako EU protiv Srbije uvede sankcije.’

Kosovska ministrica vanjskih poslova Donika Gervalla-Schwarz upozorila je u ponedjeljak u razgovoru s njemačkim medijima na mogućnost izbijanja novog rata na Balkanu.

“Ako međunarodna zajednica i dalje bude tolerirala postupke Srbije, doći će do novog rata”, rekla je Donika Gervalla-Schwarz u razgovoru za javni servis Deutschlandfunk i od međunarodne zajednice zatražila poduzimanje mjera protiv Srbije.

“Vučić će se zaustaviti jedino ako EU protiv Srbije uvede sankcije. Isto tako treba zaprijetiti zamrzavanjem pregovora o članstvu u Europskoj uniji ako Beograd ne izruči odgovorne za događaje prije osam dana i ne odrekne se napada na Kosovo i sve ostale zemlje u regiji”, rekla je kosovska ministrica vanjskih poslova i vicepremijerka.

Ona je rekla kako Srbija želi “stvoriti nove činjenice” kako bi prisilila Kosovo da na pregovorima u Bruxellesu pristane na teritorijalne ustupke.

“Sve sreća da nije uspio pokušaj prije osam dana, ali tko zna što donosi budućnost…Cilj Beograda je okupacija dijela kosovskog teritorija. To nije prvi put da Vučić na granice s Kosovom stacionira vojsku”, rekla je Gervalla-Schwarz.

Njemački mediji istodobno prenose kako je kosovska vlada u ponedjeljak predstavila video-snimke koje dokazuju kako je teroristička grupa koja je 24. rujna upala na Kosovo i ubila jednog policajca, uživala logističku podršku državnih institucija Srbije.

Komentirajte prvi

New Report

Close