Veliki interes za nekretnine u ruralnom području, kuća se može kupiti za 10.000 eura

Autor: Poslovni dnevnik , 17. ožujak 2022. u 09:00
Aleksandar Alempijević je imao i podršku Kancelarije za poljoprivredu općine Gornji Milanovac/Shutterstock

Za 10.000 eura uz pomoć subvencija i mjera podrške resornog ministarstva kupuju se kuće izvan gradova.

Zahvaljujući podršci Ministarstva za brigu o selu vlada velika zainteresiranost za kupnju nekretnina u ruralnom području, javlja portal B92.

Primjer i dokaz tome je i Aleksandar Alempijević iz sela Gornji Banjani kod Gornjeg Milanovca koji ima 26 godina i nijednog trenutka nije razmišljao o tome da napusti svoju djedovinu, već je odlučio ostati te je za 10.000 eura uz pomoć subvencija i mjera podrške resornog ministarstva kupio kuću koja će biti novi dom njemu i obitelji.

Tužna slika
“Sam ne bih bio u prilici da izgradim nekretninu na selu, ali prijavio sam se i zahvaljujući dobivenim sredstvima kupio kuću koja se nalazi na 200 metara od moje rodne kuće u kojoj mi živi obitelj. Ovo je najbolji način da nam selo ne propada i stare kuće ne zarastaju u korov.

Gdje god da krenete vidjet ćete napuštene objekte i to je vrlo tužna slika. Sada se to polako mijenja, sela oživljavaju, ulaže se u njih i sve više se doseljava vrijednih i mladih ljudi”, kaže Alempijević za portal B92. Inače, on je sedma generacija Alempijevića koji ostaje u svom selu, njegovo imanje bogato je voćnjacima starih zaboravljenih sorti koje on planira očuvati, a podiže i nove nasade.

26

godina ima Aleksandar Alempijević iz sela Gornji Banjani koji je ušao u program

S kućom je dobio i sušaru čiju adaptaciju već planira kako bi voću dodao vrijednost, a kako bi riješio probleme s plasmanom osnovat će i zadrugu.

“Sebe u budućnosti vidim kao voćara, u planu mi je i sušenje šljiva i prerada kako bi zarada bila veća. Mi mladi koji smo ostali ovdje na selu u nekom narednom periodu planiramo formirati zadruge, kako bi olakšano plasirali našu robu na tržište”, kaže mladi poljoprivrednih iz Gornjih Banjana.

Alempijević je imao podršku Kancelarije za poljoprivredu općine Gornji Milanovac i kako kaže, bez njihove pomoći teško bi ostvario svoj san.

“Na području općine Gornji Milanovac više od 20 parova pokazalo je interes za kupnju kuće na selu. Mi im pomažemo kad je u pitanju dokumentacija i trudimo se maksimalno im olakšati taj proces”, kaže Milka Nedeljković iz Kancelarije za poljoprivredu Gornji Milanovac.

Angažman općina
Provođenje dodjele bespovratnih sredstava za kupnju seoske kuće od nacionalnog je značaja, a za realizaciju je ključan angažman jedinica lokalnih samouprava i gradova.

Program kao i prošle godine predviđa dodjelu bespovratnih sredstava mladim bračnim i izvanbračnim parovima, samohranom roditelju i mladom poljoprivredniku i poljoprivrednicama do 45 godina za kupnju seoske kuće s okućnicom.

Osim što zahvaljujući tom programu selo dobiva na važnosti, mladim poljoprivrednicima pružena je prilika i za udruživanje i sadnju novih nasada kako bi zajednički konkurirali za poticaje koji će im olakšati poljoprivrednu proizvodnju

Komentirajte prvi

New Report

Close