Zbog nedostatka ambalaže prerađivači voća i povrća u RS najavljuju manji otkup

Autor: Poslovni.hr , 11. travanj 2022. u 08:00
Foto: pixabay

Tvrtke tek očekuju informacije od dobavljača ambalaže te će nakon toga osmisliti plan otkupa sirovina, a u međuvremenu su konzerve poskupjele 115 posto, dok je cijena staklenki tri puta veća.

Pred prerađivačima voća i povrća u Republici Srpskoj brojni su izazovi, a ne budu li mogli osigurati dovoljne količine ambalaže pojedine tvrtke kažu da neće niti otkupljivati ovogodišnji urod. Iako će pogoni raditi punom parom tek kada prve sorte voća i povrća dospiju za berbu, u tvrtkama koje se bave preradom ističu da osim vremenskih prilika, koje su ključan čimbenik u tom poslu, ove godine na poslovanje prilično utječu kretanja na svjetskim burzama i poskupljenja ambalaže, sirovina i svega što ima veze s proizvodnjom.

Koriste domaće proizvode

Stevo Filipović, direktor tvrtke Sava Semberija iz Bijeljine, rekao je za Glas Srpske da ovih dana očekuje točnije informacije od dobavljača ambalaže te da će tek nakon toga osmisliti plan otkupa voća i povrća.

”Cijene rastu svakog dana tako da kalkulacija koju napravimo danas sutra više ne vrijedi. Konzerva je poskupjela za 115 posto, staklenke i poklopci sa 600 maraka (306 eura) za tonu otišle su na 1800 KM (920 eura), ulje, folija, sve je poskupjelo”, rekao je Filipović Prema njegovim riječima, bez ambalaže ne mogu pakirati proizvode i plasirati ih na tržište tako da je nezahvalno planirati bilo što.

”Čekamo da se smire tektonski poremećaji na tržištu jer bilo bi neozbiljno ugovoriti otkup voća i povrća pa kada to dospije lagati proizvođačima jer nemamo ambalažu, ili otkupiti proizvode i da nam istrule ispred tvornice”, rekao je Filipović. On je dodao da Sava Semberija trenutačno proizvodi pekmez od šipka iz Srebrenice koji plasira u inozemstvo, a za to imaju nešto ambalaže u zalihama. Sava Semberija voćem i povrćem opskrbljuje se uglavnom kod domaćih proizvođača, a samo ono čega nema dovoljno u Republici Srpskoj uvoze iz susjedne Srbije. Ovogodišnjim planom predvidjeli su preradu oko 8000 tona sirovina. Kompanija oko 85 do 90% ukupne proizvodnje plasira na inozemno tržište, a njihovi proizvodi prepoznati su i prihvaćeni i na domaćem tržištu. Bojan Mijatović, pomoćnik direktora za marketing u banjalučkoj Vitaminki, rekao je da će od cijene repromaterijala ovisiti i cijena njihovih proizvoda.

”Kupujemo i ambalažu i sirovine i sve to će utjecati na finalnu cijenu proizvoda. Kada je riječ o količini sirovina koju ćemo prerađivati ona će biti jednaka ili veća nego prošle godine”, rekao je Mijatović i dodao da Vitaminka trenutačno priprema sokove.

Dobit nakon preuzimanja

On je dodao da sezona proizvodnje u toj tvrtki kreće u rujnu kada dozrijeva voće i povrće. Vitaminku je kupila Vitinka krajem 2019. godine za 5,5 milijuna KM (oko 2,8 mil. eura). Tako je Vitaminka 2020. godine zabilježila dobit od 108.506 KM (oko 55.000 eura), dok su na kraju 2019. godine imali gubitak od 2,4 milijuna KM (1,2 mil. eura).

U prerađivačkim pogonima u vrijeme kada dospijeva voće i povrće ima posla i za sezonske radnike. U tvrtkama najavljuju da će tu praksu nastaviti.

”Budući da na tržištu nedostaje radne snage, lani smo imali poteškoća pri angažiranju sezonaca, ali smo ipak uspjeli obaviti sav posao. Nadam se da će ove godine radnika biti više”, rekao je Bojan Mijatović.

Komentirajte prvi

New Report

Close