Zbog gradnje beogradskog metroa rušit će se 80-ak kuća

Autor: Poslovni dnevnik , 28. veljača 2023. u 07:00
Na Trgu Republike bit će srušen i Staklenac/Shutterstock

U ulici Milorada Jovanovića 20 obitelji morat će seliti i to je najveće raseljavanje na budućoj trasi prve linije metroa.

Za neke Beograđane metro nije samo san o boljem prijevozu nego znači i preseljenje, piše eKapija. Oni koji žive na postajama budućeg metroa i strepe i nadaju se u isto vrijeme. U ulici Milorada Jovanovića 20 obitelji morat će seliti i to je najveće raseljavanje na budućoj trasi prve linije metroa.

Stručnjaci ističu da je tu uglavnom riječ o divljoj gradnji. Rušit će se ukupno oko 80 objekata i to prije svega zbog izgradnje postaja.

Jedan od njih je u zoni šećerane, a na Trgu Republike bit će srušen i Staklenac. Direktor JKP Beogradski metro i vlak Andreja Mladenović kaže da će se stanica graditi dvije-tri godine, u ovisnosti od složenosti radova. Napominje da postaja mora biti izgrađena prije nego što se prokopa tunel.

“Gledali smo da se izbjegava uklanjanje stambenih objekata i one lokacije gde bi eksproprijacija mnogo stajala državu”, navodi Mladenović. Tko će i koliko novca dobiti, odnosno koliki stan, ovisi od brojnih faktora, a najvažniji su lokacija, kvaliteta objekta i to da li je legalan.

Za Grad taj posao radi Gradski zavod za vještačenje, gdje je RTS-u rečeno da očekuju da će uskoro početi procjenjivanje. Direktor tog zavoda Vlado Sekulić ističe da vrijednost objekta ovisi od toga kada je građen, kojim materijalima, kako je održavan, da li su plaćene takse i slično.

Prema riječima procjenitelja Milića Đokovića, očekuje se da vlasnici po aru (100 četvornih metara) dobiju od 10.000 do 20.000 eura. Njegova procjena je da bi za nelegalne objekte vlasnici mogli očekivati nadoknadu u visini građevinske vrijednosti nekretnine.

Predstavnici Grada kažu da nitko neće biti oštećen. Tako će i oni koji se budu selili iz stanova koje su dobili na korištenje, odnosno oni koji su stekli neki oblik stanarskog prava, dobiti zamjenske stanove. Neće biti u njihovom vlasništvu, ali će dobiti pravo trajnog korištenja.

Komentirajte prvi

New Report

Close