Zarada u javnom sektoru u prva četiri meseca veće za 11%

Autor: Poslovni.hr , 13. srpanj 2022. u 07:00
Foto: pixabay

U Narodnoj banci potvrđuju da su zarade u javnom sektoru u prva četiri meseca ove godine bile veće za 11%.

Zarade u privatnom sektoru niže su nego u javnom, u prosjeku, a iza prosjeka “krije” se dvije trećine zaposlenih koji zarađuju manje od toga i trećina onih sa znatno većim plaćama, mahom onih koji rade u IT sektoru, piše internetski portal ekapija.

Oni su, istovremeno, uglavnom i rekorderi po primanjima.

Prema zvaničnoj statistici, informatičari su među najplaćenijima u našoj zemlji, a procenjuje se da u IT sektoru u Srbiji radi gotovo 70.000 ljudi, od ukupno više od 2.300.000 zaposlenih, prenosi sajt Novosti. Međutim, prosek privatnog sektora “obara” znatno veći broj radnika angažovnih na slabo plaćenim poslovima u proizvodnji ili trgovini.

sekt Ipak, podsećaju da je pre osam godina razlika bila 26%. Do porasta plata u privatnom sektoru, kažu stručnjaci, došlo je i zbog nedostatka odgovarajućih kadrova.

Od 730 različitih zanimanja koja postoje u privredi Srbije, preko 140 zanimanja je deficitarno i firme se s teškom mukom bore da zadrže zaposlene koji ili odlaze u inostranstvo ili ih nema dovoljno na tržištu rada. Upućeni tvrde da čak ima i situacija da poslodavci u privatnom sektoru sve više jedni drugima otimaju zaposlene, odnosno nude im veću zaradu da bi prešli da rade kod njih.

Stručnjaci, međutim, dodaju i da je upravo nedostatak različitih kadrova razlog što sve manji proj privatnih poslodavaca novac isplaćuje “na crno”, to jest na ruke, jer radnici ne žele da rade ukoliko sve nije po propisima. Pismo je upućeno predsjedniku Nadzornog odbora Tvornice “Milan Blagojević” Branku Živanoviću, predsjedniku Samostalnog sindikata Tvornice Zoranu Babiću i generalnom direktoru Predragu Iliću.

Komentirajte prvi

New Report

Close