Zaposlenici nekadašnjeg giganta prisiljeni su raditi u ledenim pogonima

Autor: Jerko Zlatar , 08. veljača 2023. u 11:27
FOTO: Remy Gieling/ Unsplash

Samostalni sindikat kragujevačke tvornice “Zastava oružje” zatražio je danas da se, zbog niskih temperatura u većem dijelu proizvodnih pogona i radnog prostora, osiguraju minimalni uvjeti rada i sačuva zdravlje zaposlenih, što predstavlja još jedan u nizu problema s kojim se suočava nekadašnji gigant.

“Ledeni dani donijeli su i niske temperature u pogonima koje su u jutarnjim satima svega nekoliko stupnjeva, zbog čega su radnici jučer i danas boravili u gotovo nemogućim uvjetima”, navodi se u priopćenju sindikata.

Navode da se radi u “nehumanim uvjetima” uzrokovanih niskim temperaturama, jer poduzeće “Energetika” isporučuje tvornici “nedovoljne temperature fluida”, pa se proizvodni pogoni ne mogu dovoljno zagrijati.

Predsjednik Samostalnog sindikata Dragan Ilić izjavio je za agenciju Beta da im je ranije na jednom sastanku rečeno da je to zbog vladinih mjera štednje, odnosno “Energetici” je naloženo da smanji toplotu.

Navodi da su jutarnje temperature u većem dijelu hala četiri, pet stupnjeva, a tokom dana najviše od 10 do 12 stupnjeva, dok postoje i radni prostori koji se uopće ni ne griju.

Ilić je naglasio da su takvi nehumani uvjeti rada posebno teški za žene.

“Jutros je pukao dovodni ventil, što je uzrokovalo da veći dio proizvodnih pogona ostane hladan, zbog čega je dio radnika pušten kućama, jer nisu stvoreni minimalni uvjeti za siguran i zdrav rad”, naveo je sindikat u priopćenju.

Dodaje se da je služba sigurnosti i zdravlja na radu u prethodnom razdoblju oduzela radnicima grijalice, tako da ne postoji način bilo kakvog dodatnog grijanja.

Samostalni sindikat je ocijenio da teškoj situaciji doprinosi i nefunkcioniranje Nadzornog odbora, koji već 48 dana nije imenovao novog generalnog direktora, a ne daje ni smjernice kako bi se prevladalo teško stanje stanje u tvornici.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close