Zapeo novi sustav e-Agrar, poljoprivrednici nezadovoljni

Autor: Poslovni dnevnik , 11. travanj 2023. u 08:00
Ministrica poljoprivrede Jelena Tanasković rekla je kako svako uvođenje novog sistema ne ide glatko/Shutterstock

Brojni poljoprivrednici, prije svega zbog stupnja digitalne pismenosti, imaju brojne strahove.

Na elektronski sustav za registraciju poljoprivrednih gospodarstava, od 20. ožujka do danas, prijavilo se oko 200.000 poljoprivrednika. Novi sistem e-Agrar omogućava im lakše i brže dolaženje do subvencija, kao i prijavljivanje gospodarstva.

Iako su poljoprivrednicima uglavnom jasne prednosti, mnogi od njih, prije svega zbog stupnja digitalne pismenosti, imaju brojne dileme i strahove oko toga kako da koriste ovaj sustav posebice jer je jako puno poljoprivrednika starije životne dobi.

Komplikacije za starije
Iako više ne bi trebalo biti nerviranja, redova na šalterima i papirologije, pošto se sve završava brže i lakše klikom na aplikaciju, mnogima problem zadaje baš ta digitalizacija.

”Ranije je bilo lakše, odemo u trezor, završimo i gotovo. Sad je komplicirano. Mi smo uglavnom stariji ljudi, nemamo pristojne telefone, nije to za nas još uvijek”, kazao je za Euronews Srbija poljoprivredni proizvođač iz Lalinca Goran Stojanović.

Prednosti vidi poljoprivredni proizvođač Srđan Tošić iz Pasi Poljane kod Niša, koji je prije 15 godina registrirao svoje gospodarstvo za ratarsku proizvodnju, a među prvima je u ovom kraju koji je prešao na elektronsko poslovanje.

200 000

poljoprivrednika prijavilo se na elektronski sustav za registraciju poljoprivrednih gospodarstava

”Trebalo se snaći, ali ništa strašno, ništa tragično. Lakše je lakše da sami unesete podatke nego ići do trezora, čekati redove, pa fali vam jedan papir i sl. Sad od kuće možemo unijeti podatke, ne gubimo vrijeme i ne nerviramose “, kaže Tošić.

Zbog brojnih dilema koje poljoprivrednici imaju, savjetodavci sada imaju puno posla, zbog čega rade i vikendom, instrukcije daju telefonom ali po potrebi izlaze i na teren.

”Najčešće je naša pomoć presudna u smislu da se uđe na e-Agrar, jer proizvođači uglavnom dođu i ne znaju raditi s aplikacijama, povedu neku mlađu osobu sa sobom, ali je problem da se uđe na e-Agrar. Mi im pomažemo, ulogiramo se, onda vršimo promjenu podataka”, kaže savjetodavac Poljoprivredne savjetodavne i stručne službe u Nišu, Saša Stanković.

Tri faze
”Da bismo uveli jedan nov sustav, on mora imati bar neke tri faze. To je faza postupnosti, faza dobrovoljnosti i faza ekonomske zainteresiranosti. Veliki broj naših poljoprivrednih ima preko 65 godina i za njih cijeli ovaj sistem poprilično je stran”, kaže agroekonomista Milan Prostran. On smatra da bez obzira na to što iz resornog ministarstva tvrde da će svi oni koji se prijave imati pravo na regrese ukoliko ispunjavaju uvjete, ipak neće biti baš tako.

”Plašim se da će dok savladaju čitavu tehnologiju, dok kupe telefon, dok ne nađu tko će ih instruirati da se bave registracijom, da će propasti ili će je dobiti mnogo kasno. Sada je proljetna sjetva na pragu, prehranjivanje usjeva već se obavljalo ili će se obavljati”, ističe Prostran.

S druge strane, ministrica poljoprivrede Jelena Tanasković ranije je u intervjuu za Euronews Srbija rekla kako svako uvođenje novog sistema ne ide glatko.

”Idemo do starijih poljoprivrednika koji nemaju telefon i kompjuter”, navela je i dodala da ima problema ali da se radi nešto što je potpuno novo i revolucionarno.

Komentirajte prvi

New Report

Close