Zaostajanje: Eko znak u Srbiji imaju samo dvije tvrtke

Autor: Miroslav Kuskunović , 28. lipanj 2023. u 06:47
Foto: Shutterstock

Eko znak dokaz je kvalitete i odgovornosti kompanija da posluju u skladu sa očuvanjem okoliša.

Eko znak dokaz je kvalitete i odgovornosti kompanija da posluju u skladu sa očuvanjem okoliša, ali ipak u Srbiji proizvodi tek dvije tvrtke nose ovu nacionalnu oznaku, u odnosu na 80.000 kompanija u Europskoj uniji.

Kako bi potaknuli veći broj gospodarstvenika da se prijavi, NALED i UNDP, u suradnji sa resornim ministarstvom, najavili su na sjednici Saveza za zaštitu životne sredine u NALED-u, pružanje besplatne stručne podrške u pripremi dokumentacije i organizaciju dodatnih info dana za sve koji iskažu interes.

Eko znak, iako se u Srbiji dodjeljuje od 2009, nedovoljno je promoviran, zbog čega interes nije nikad zaživio u većoj mjeri.

Nakon 14 godina, ponovo je aktualna tema, jer će se usvajanjem Programa za razvoj cirkularne ekonomije, kompanije morati više okretati održivom razvoju, a država će brigu o okolišu početi pokazivati i kroz zelene javne nabave, pri čemu će posjedovanje Eko znaka biti jedan od odlučujućih kriterija za dodjelu tendera.

Kriterij za dobvanje eko znaka su potpuno usklađeni sa kriterijima EU, što bi domaćim kompanijama pomoglo da ostvare konkurentnost i na stranom tržištu, gdje je jako bitno da li kompanije smanjuju potrošnju električne energije, štetnih materija, prirodnih resursa, stvaranja otpada i recikliraju.

Na sjednici Saveza istaknuto je kako se svi koji se žele priključiti inicijativi “Eko znakom do konkurentnijeg proizvoda” mogu prijaviti za stručnu pomoć. Članovi Saveza su, ovom prilikom, diskutirali i o unaprjeđenju sistema upravljanja ambalažnim otpadom.

Kao jedan od problema istaknute su značajne količine ambalaže koje se ne prijavljuju i ne ulaze u sustav, a bez njih, ne postoji ni realna cifra o količinama koje završe na otpadu.

Uvođenje ovih firmi u sistem naknade je važno i zato što predstavljaju nelojalnu konkurenciju za odgovorno gospodarstvo koje savjesno ispunjava svoje obaveze i snosi sve troškove upravljanja otpadom. 

Komentirajte prvi

New Report

Close