Zamjenski vaučeri koristit će se za ljetovanje po istoj cijeni

Autor: Poslovni dnevnik , 17. svibanj 2022. u 08:00
Skuplji će odmor sa zamjenskim vaučerom biti samo onima u čiji aranžman je bio uključen avionski prijevoz/SHUTTERSTOCK

Turističke agencije u Srbiji, prema podacima iz siječnja ove godine, građanima duguju više od 20 milijuna eura za nerealizirana putovanja, a taj novac očekuje oko 65.000 putnika.

Zamjenski vaučeri koje su putnici u Srbiji dobivali za neiskorištena putovanja početkom pandemije koronavirusa, sada se u velikoj mjeri koriste za ovogodišnje ljetnje odmore. Iz većih turističkih agencija navode da su gotovo svi vaučeri već rezervirani, jer su se njihovi vlasnici na vrijeme počeli raspitivati kako će konačno uspjeti realizirati svoja putovanja, piše Politika.

Vaučeri se prilično koriste i ono što je putnicima najvažnije, u Grčkoj (za koju ih ima najviše) nema poskupljenja, te se ljetovanja mogu dobiti po istoj cijeni kao i prošle godine, kaže Vladimir Vlaho, vlasnik turističke agencije Sabra Travel.

”Prošle godine mogli smo jamčiti čak i istu destinaciju i smještaj, to ove sezone neće biti moguće jer mnogi vlasnici u Grčkoj više ne iznajmljuju sobe i apartmane. Najvažnije je da se vaučeri mogu koristiti po istim cijenama jer hoteli i apartmani nisu skuplji nego prije godinu dana. Samo je problem za onaj smještaj koji više nije u ponudi. Ali ipak je najvažnije da naši putnici konačno otputuju i da se odmaraju tamo gdje su planirali još 2020. godine”, kaže Vlaho.

I u drugim agencijama ističu da je ostalo vrlo malo putnika koji nisu iskoristili svoje ranije plaćene odmore i da su to još samo oni koji nisu sigurni kada će putovati. Skuplje će biti onima u čiji aranžman je bio uključen avionski prijevoz, a razlog je viša cijena goriva, objašnjavaju u agencijama.

200

eura prosječna je cijena aranžmana koji su uplaćivani prije početka korona krize

Prilika za oporavak
Nakon dvije godine koliko su agencije poslovale na rubu opstanka, pružena im je još jedna prilika koja je stigla u pravom trenutku. Jer, u međuvremenu se stišala i situacija s koronavirusom, uvjeti za putovanja su olakšani i sada se već može govoriti o oporavku i šansi da riješe svoje obveze prema putnicima.

Prema podacima iz siječnja ove godine, turističke agencije u Srbiji građanima duguju više od 20 milijuna eura za nerealizirana putovanja, a taj novac očekuje oko 65.000 putnika. Smatra se da je taj iznos još i veći jer nisu uračunata učenička putovanja i izleti, s čime bi dug mogao dosegnuti i 26 milijuna eura.

Ostaje da se vidi hoće li svi čiji je novac bio zarobljen na nekim računima dvije godine dobiti priliku da se ovog ljeta na miru odmaraju na željenim destinacijama, kao i hoće li morati doplaćivati.

Prosječne cijene aranžmana koje su uplaćivane prije početka krize iznosile su oko 200 eura i u velikom broju slučajeva nisu plaćeni u cijelosti. Skuplja putovanja bila su rezervirana u Španjolskoj i Italiji koje su ovog ljeta također otvorene za turiste, što znači da će također moći biti realizirana.

U Europi novac vraćen
Odluka agencija je da svim putnicima, bez njihove suglasnosti, dodjele zamjenske vaučere u suprotnosti su s europskom direktivom o pravima putnika koja regulira to područje.

Većina europskih zemalja je početkom 2020. posegnula za istim rješenjem i putnicima dijelila vaučere za zamjenska putovanja i letove, ali je reagirala Europska komisija i to zabranila. Putnici iz Srbije taj novac i dalje čekaju, dok je onima u Europi odavno vraćen.

Komentirajte prvi

New Report

Close