Žalbama na rad banaka građani uspjeli spasiti 64 milijuna dinara

Autor: Poslovni dnevnik , 05. siječanj 2023. u 07:33
Vrijednost zaključenih sporazuma u postupcima posredovanja iznosi oko pet milijuna dinara/Shutterstock

Narodna banka Srbije prošle godine razriješila 1764 žalbe klijenata, a svaka je treća pritužba bila utemeljena.

Prema podacima Narodne banke Srbije, do sredine prosinca prošle godine riješene su 1764 pritužbe korisnika banaka.

Za otprilike trećinu prijava utvrđeno je da su klijenti imali pravo. Za 70 posto žalbi ispostavilo se kao su bile neosnovane.

Kontrolni postupci
U Narodnoj banci Srbije kažu da se najveći broj pritužbi građana – 994 – odnosio na postupanje banaka. Od tog broja 36 posto bilo je osnovano i riješeno je u korist klijenata banaka, izvijestio je portal novosti.rs.

”U ovim postupcima, za korisnike je ostvaren direktni financijski efekt od oko 64 milijuna dinara. Vrijednost zaključenih sporazuma u postupcima posredovanja iznosi oko pet milijuna dinara”, izjavili su u Narodnoj banci Srbije.

Kako stoji u priopćenju središnje banke, otklanjanje nepravilnosti po pojedinačnim pritužbama korisnika u većini slučajeva podrazumijeva da banke te nepravilnosti otklanjaju i u odnosu na druge korisnike.

U suprotnom, Narodna banka Srbije poduzima dalje mjere u kontrolnim postupcima, navodi se u priopćenju koje se odnosi na rezultate rada prethodne 2021. godine.

1,7

milijuna eura godišnja je ušteda ostvarena za klijente jedne banke zahvaljujući NBS-u

U okviru tih kontrolnih postupaka trenutni direktni materijalni efekt je oko 22 milijuna dinara, s tim da će taj efekt do kraja godine biti znatno veći, jer banke još uvijek poduzimaju aktivnosti na temelju mjera Narodne banke Srbije iz prošle 2022. godine.

Nezavisno od kontrolnih postupaka, središnja je banka poduzimala i mjere kod kojih su efekti višegodišnji, a od kojih su izdvojili dvije. ”Prva je u slučaju jedne banke gdje je na osnovu stava Narodne banke Srbije za korisnike te banke ostvarena ušteda od oko 1,7 milijuna eura godišnje.

Druga se mjera odnosi na sve banke u vezi s prijevremenom otplatom kredita, čiji je ukupan efekt za korisnike koji prijevremeno otplaćuju kredit oko pet milijuna eura na godišnjoj razini”, pojašnjeno je u priopćenju Narodne banke Srbije.

Problemi s karticama
U posljednje tri godine, u nedavno objavljenom izvještaju središnje banke, stoji da je riješena 3421 pritužba, da je u 900 slučajeva nepravilnost otklonjena u toku postupka po pritužbi. Donijeta su 33 rješenja i 75 nalaza, provedena 21 kontrola, te napisano devet pismenih opomena i sedam novčanih kazni. U korist klijenata vraćeno je 310 milijuna dinara.

Kao i u ranijim izvještajima, najveći broj pritužbi na postupanje banaka po pravilu se odnosio na platne usluge – više od polovine. A najveći broj na probleme s platnim karticama. Klijent se prvo žali financijskoj ustanovi, koja je dužna da razmotri prigovor i dostavi jasan odgovor u roku od 15 dana.

Komentirajte prvi

New Report

Close