Zaklada Miodraga Kostića otvara prvi centar za istraživanje

Autor: Miroslav Kuskunović , 02. studeni 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

To će biti prvi centar ovog tipa u Srbiji, a bit će i najveći u široj regiji s prostorom od 5.500 metara kvadratnih.

Ovih dana predstavljena je Zaklada Miodraga Kostića, predsjednika i osnivača MK grupe, koja će otvoriti prvi centar za istraživanje i popularizaciju znanosti u Srbiji – Palatu nauke, a u koju je ta kompanija uložila 25 milijuna eura.

To će biti prvi centar ovog tipa u Srbiji, a bit će i najveći u široj regiji s prostorom od 5.500 metara kvadratnih. U jednom dijelu odvijat će se znanstveno-istraživačke aktivnosti i pomjerati granice u sektoru elektrotehnike, računarstva i softverskog inženjerstva, dok će u drugom dijelu biti smješteni brojni edukativni, interaktivni eksponati i sadržaji namijenjeni popularizaciji znanosti najširoj javnosti, a posebno djeci i mladima.

Upravo s tim ciljem, Miodrag Kostić je osnovao zakladu koja nosi njegovo ime i daruje društvu Palatu nauke vrijednu 25 milijuna eura. Član Upravnog odbora Zadužbine Miodrag Kostić, Aleksandar Kostić, rekao je na predstavljanju zadužbine svoga oca da se na projektu Palate nauke radilo posljednje dvije godine.

“Želja Miodraga Kostića je da Palata nauke pruži priliku novoj generaciji mladih znanstvenika da karijere grade u svojoj zemlji. Da im omogućimo ovdje raditi u vrhunskim uvjetima i kreativnom prostoru, kao u najboljim svjetskim znanstvenim centrima. Jer su upravo oni budući lideri znanstveno-tehnološkog napretka Srbije” rekao je Kostić.

Direktor resora pravnih i općih poslova MK grupe Jovan Purar ocijenio je kako je poklon Miodraga Kostića srpskom društvu, u vidu Palate nauke, a koji je vrijedan 25 milijuna eura, pojedinačno najvažnija donacija za filantropiju u Srbiji i dodao da se na takav način tradicija ponovo vraća na scenu Srbije.

Očekuje da Palata nauke bude završena krajem iduće godine. Osnivač zaklade Miodrag Kostić je u javnosti prepoznat kao jedan od najuspješnijih gospodarstvenika u regiji, ali i veliki humanist i filantrop. Realizira brojne društveno odgovorne aktivnosti, a ovim činom i željom da ostavi trajnu vrijednost narodima sa ovih prostora zavređuje titulu modernog mecene. 

Komentirajte prvi

New Report

Close