Za zimu spremni, prioritet povezivanje plinskog sektora

Autor: Poslovni dnevnik , 06. listopad 2022. u 07:00
Foto: Shutterstock

Ministrica Mihajlović je navela da je EIB veoma važan partner za Srbiju i podsjetila da je od 2001. godine ta banka osigurala sredstva u visini od 4,9 milijardi eura za projekte u Srbiji.

Uoči sezone grijanja, mandatarka Ana Brnabić izjavila je za RTV Pink da će zima biti iznimno teška, ali da je Srbija spremna koliko god je to moguće. “Sezona grijanja počinje za nekoliko dana. O ovoj zimi predsjednik Aleksandar Vučić priča od prošle zime.

Ova će biti užasno teška. Vidite i ozbiljno raslojavanje u EU jer su neke zemlje spremnije od drugih, neke će morati uvesti restrikcije. Srbija će se truditi da nema restrikcija i da ima normalnu sezonu grijanja”, najavila je A. Brnabić.

Vlada je u tehničkom mandatu, ali radi. Morali smo se spremati za zimu, gasiti neke požare i boriti se. Mislim da je to važnije od formiranja nove vlade, pojasnila je Brnabić.

Istodobno, ministrica rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović izjavila je u razgovoru sa šefom odjela Europske investicijske banke, Matteom Rivellinijem da je za Srbiju prioritet regionalno povezivanje u plinskom sektoru.

Ministrica Mihajlović je navela da je EIB veoma važan partner za Srbiju i podsjetila da je od 2001. godine ta banka osigurala sredstva u visini od 4,9 milijardi eura za projekte u Srbiji.

“Pored aktualnih projekata, kao što je gradnja plinske interkonekcije Srbija-Bugarska, za nas je povezivanje u plinskom sektoru prioritet.

Ne samo s Bugarskom, već i s drugim državama, Sjevernom Makedonijom, Albanijom, Hrvatskom, Rumunjskom. Želimo imati različite dobavljače plina u budućnosti, jer je to jedini način da budemo sigurni i stabilni”, naglasila je Mihajlović.

“Siguran sam da postoje i drugi projekti i dugoročni planovi na kojima možemo raditi, kao što su modernizacija distributivne i prijenosne mreže, unapređenje energetske učinkovitosti, zelena agenda, ali i da bliže surađujemo i zajedno radimo na premašivanju svih izazova koje nameće energetska kriza”, izjavio je Rivelini. (Jerko Zlatar)

Komentirajte prvi

New Report

Close