Za početak da se pregura zima, u 2023. dodatnih 350 MW električne energije

Autor: Poslovni dnevnik , 02. studeni 2022. u 07:00
Građani mogu biti sigurni da će im domovi biti topli/SLAVEN BRANISLAV BABIĆ/PIXSELL

Srpska ministrica rudarstva i energetike Dubravka Đedović optimistična na početku mandata.

Ministrica rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović izjavila je u ponedjeljak da će prioritet u prvih sto dana rada Vlade biti sigurnost i stabilnost opskrbe energentima, odnosno da se prezimi. Za građane to znači da će imati tople domove i da neće biti redukcija električne energije, piše portal eKapija.com.

TE Obrenovac na 60%
Ministrica je precizirala da su proteklog vikenda tzv. toplim probama neke toplane već smlačile radijatore, dok su Beogradske elektrane tople probe počele u ponedjeljak, a od utorka svi daljinski sustavi u Srbiji ulaze u redoviti režim grijanja. Sezona grijanja odgođena je jer su temperature u listopadu bile iznadprosječno visoke, ali od utorka, prvog dana studenog, radijatori će biti topli.

”Toplane su spremne, energenata ima dovoljno, plinska su skladišta puna, ima ugljena, s hidrokapacitetima dobro stojimo, tako da građani mogu biti sigurni da će im domovi biti topli”, izjavila je ministrica Dubravka Đedović.

U Srbiji ima 60 toplana i ima zahtjeva da se za dane kada se nije grijalo umanje računi, a ministrica je najavila da će razgovarati s direktorima toplana ovog tjedna. Istaknula je da je najvažnije da toplane rade dobro, jer je tada manji pritisak na elektroenergetski sistem.

”Termoelektrana u Obrenovcu radi na 60 posto kapaciteta. Cilj je da se taj postotak poveća, jer to znači da se strujna neće morati uvoziti. Hoće li se energente morati uvoziti zimi ovisi od toga kolika je proizvodnja, kolika potrošnja i kolike su cijene na svjetskom tržištu.

Naše rezerve su pune energenata, možemo ih dokupljivati kada su cijene niže te štedjeti za izvanredne situacije. Bitno je da kada god možemo – štedimo, više upaljenih žarulja nama pojedinačno ništa ne znače, ali znači za uštede sve nas”, naglasila je ministrica rudarstva u energetike za RTS.

Plinovod i naftovod
Ulaganja od 12 milijardi eura u energetiku, Blok 3 u Kostolcu i plinski spoj s Bugarskom, poslovi su za koje ministrica kaže kako je bitno završiti započeto.

”Sljedeće godine dobit ćemo dodatnih 350 MW iz nove termoelektrane. To jeste bitno za stabilnost sustava, bitno je povezivati se, završiti spoj na plinovod s Bugarskom i graditi spoj sa Sjevernom Makedonijom. Moramo se usredotočiti na projekte koji mogu brzo biti završeni. Naftovodi su nam potrebni”, izjavila je ministrica D. Đedović.

Naglasila je kako je potrebno i dalje raditi na obnovljivim izvorima energije, ali i na reverzibilnim elektranama, poput Bistrice i Đerdapa 3, jer bez toga nema energetske sigurnosti Srbije.

”Za početak da preguramo zimu, na europskom kontinentu je rat, koji je u određenoj mjeri i energetski”, zaključila je ministrica i opetovala kako se ne planira povećanje cijena struje i plina, te da država subvencionira njihove cijene. Većina zemalja subvencionira svoje energetske kompanije zbog globalne krize”, rekla je D. Đedović.

Komentirajte prvi

New Report

Close