Za online program ‘Prekvalifikacije za IT’ zainteresirano više žena

Autor: Poslovni dnevnik , 26. lipanj 2022. u 22:00
Od 1489 kandidata i kandidatkinja nakon testiranja odabrat će ih se 400/Shutterstock

Od prijavljenih 1489 kandidata i kandidatkinja, više od pola su žene.

Na poziv za sudjelovanje u online programu “Prekvalifikacije za IT”, koji je otvoren u svibnju, stiglo je oko 1500 prijava, a 55 posto poslale su žene, priopćeno je iz Vlada Srbije, javlja portal politika.rs.

Program “Prekvalifikacije za IT” organizira kabinet predsjednice vlade Ane Brnabić u partnerstvu s Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Kancelarijom za informatičke tehnologije i elektronsku upravu u suradnji s programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Od prijavljenih 1489 kandidata i kandidatkinja, više od pola su žene. To je veoma značajno jer većinu zaposlenih u IT sektoru u Srbiji, kao i u drugim zemljama u svijetu, čine muškarci. Jedan od ciljeva programa “Prekvalifikacije za IT” bio je da se uključi veći broj žena, da se iskoriste njihovi potencijali, unaprijede vještine rada u informatičkim tehnologijama i da im se olakša zapošljavanje u ovom brzo rastućem sektoru s višim nivoom zarade.

Testiranje se provodi putem online platforme Zavoda za vrednovanje kvalitete obrazovanja i obuhvaća psiho i testove inteligencije, algoritamske pismenosti, logičkog zaključivanja i rješavanja problema te engleskog jezika.

Svrha ovog testiranja je da utvrdi koji od prijavljenih kandidata i kandidatkinja najviše odgovaraju zahtjevima natječaja.

Na temelju rezultata testiranja biće odabrano 400 kandidata i kandidatkinja koji će dobiti priliku da prođu kroz najmanje 250 sati stručne obuke iz programskih jezika, 40 sati obuke iz “mekih” vještina (primjerice pisanje životopisa, priprema za razgovor za posao, komunikacija na radnom mjestu) i 120 sati prakse.

Komentirajte prvi

New Report

Close