Vučićeve najave o 100 novih hotela u Beogradu nerealne i megalomanske

Autor: Poslovni dnevnik , 18. srpanj 2023. u 06:35
Beogradu treba više novih hotela, ali je gradnja skupa, a kamate na kredite visoke, pa je pitanje da li bi se isplatili/Shutterstock

Kamate su trenutno previsoke, a upitno je i kako popuniti hotele nakon EXPO-a.

Beogradu treba više novih hotela, ali je gradnja skupa, a kamate na kredite visoke, pa je pitanje da li bi se isplatili, rekli su danas hotelijeri komentirajući izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da je specijalizirana izložba EXPO 2027 će zahtijevati još oko 130 novih hotela u glavnom gradu.

Bojan Matijević, suvlasnik tvrtke “Matijević” koja upravlja hotelom Centar Beograd, rekao je agenciji Beta da ne razmišlja o proširenju kapaciteta.

70 - 80

posto trenutno iznosi prosječna popunjenost hotela u Beogradu

Riječ hotelijera
“Prosječna popunjenost naših nekoliko hotela je oko 70 posto, a za sada ne razmišljamo o proširenju kapaciteta jer je gradnja izuzetno skupa”, rekao je Matijević.

Specijalizirana izložba BELGRADE EXPO 2027 s temom “Igra za čovječanstvo – sport i glazba za sve” (Play for Humanity – Sport and Music for All) održat će se od 15. svibnja do 15. kolovoza 2027., a očekuje se oko tri milijuna posjetitelja.

Matijević je rekao da je za izgradnju hotela potrebno oko tri godine i još dvije za njegovo vođenje, ali da su kamate na kredite visoke i iznose oko deset posto.

Kad bi se hotel sada počeo graditi, iduće četiri godine trebalo bi plaćati 40 posto kamata na kredit za njegovo financiranje.

“Preskupo je, koliko bi trebala koštati soba u takvom hotelu?” Drugi je problem kako napuniti taj hotel kad izložba završi, a treći može li gospodarstvo koje je sada u krizi to financirati. Potrebno je da hotel radi 30 godina da bi sam sebe isplatio”, rekao je Matijević.

Direktor Udruženja hotelijera i ugostitelja Srbije (HORES) Georgi Genov rekao je da je trenutna popunjenost hotela u Srbiji između 70 i 80 posto.

“U Beogradu ima 119 kategoriziranih hotela sa 7.646 smještajnih jedinica ili 10.581 ležajem. Od svibnja ove godine deset hotela u Srbiji izgubilo je pravo na kategorizaciju jer su zapušteni, rekao je Genov.

Dodao je da je nedopustivo da Srbija nema pomoćnika ministra turizma koji bi se aktivno bavio problemima u tom sektoru.

Potrebe neupitne
Direktor hotela Hilton Aleksandar Vasilijević rekao je da je hotel posljednjih godinu dana popunjen i da Beogradu treba više hotela.

“Nedvojbeno je da Beogradu treba više hotela, jer avioprijevoznik Air Serbia svake godine otvori 15-20 novih destinacija, otvorena je još jedna pista na aerodromu, pa će se povećati i broj aviona. Planiramo proširenje kapaciteta, ali to treba potvrditi ‘matematika’”, rekao je Vasilijević.

Prema riječima direktora Desimira Popovića, Hotel M može pripremiti postojeće kapacitete za veći priljev gostiju tijekom trajanja izložbe, ali za sada ne planira proširenje.

Komentirajte prvi

New Report

Close