Vučić: Protiv Srbije se vodi hibridni rat

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. rujan 2022. u 08:19
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Ustvrdio je i kako ni od jednog sugovornika nije čuo “racionalan odgovor na pitanje u čemu je razlika između suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine te suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije koji je ‘grubo narušen’ u slučaju Kosova”.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u četvrtak je na Općoj skupštini UN-a istaknuo da se protiv Srbije “u dijelu međunarodne javnosti vodi hibridni rat i prljava kampanja”, ilustrirajući to ocjenama da je Srbja prijetnja regionalnoj stabilnosti i da će navodno napasti susjede.

“Srbija je bila i bit će faktor stabilnosti u cijeloj regiji”, poručio je Vučić u svom obraćanju na skupštini dodavši da Srbija podržava Daytonski mirovni sporazum za BiH, unatoč neistinama koje su mogu čuti.

'Putin ne blefira'

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ocijenio je, komentirajući poruke ruskog šefa države o mogućom reagiranju Kremlja, rekao kako vjeruje da Vladimir Putin ne blefira kad govori o svojim daljim potezima, javila je agencija Tanjug.

Srbija je okarakterizirana kao potencijalni faktor destabilizacije u regiji samo zato da ne bi govorila istinu – da načelo nepovredivosti granica mora podjednako vrijediti za sve, rekao je srbijanski predsjednik.

“Nepravda učinjena bilo gdje prijetnja je pravdi i opomena svima”, rekao je Vučić te naglasio da Beograd ne odustaje od načela nepovredivosti granica.

Ocijenio je i da se ovogodišnja debata u New Yorku odvija “u uvjetima narušenog svjetskog mira u razmjerima koji nisu viđeni od Drugog svjetskog rata i osnivanja Ujedinjenih naroda”.

Srbija, istaknuo je, poštuje integritet Ukrajine, no politika sankcija uvedenih Ruskoj Federaciji, po njegovoj ocjeni, “nikome ne može donijeti dobre rezultate”.

Ustvrdio je i kako ni od jednog sugovornika nije čuo “racionalan odgovor na pitanje u čemu je razlika između suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine te suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije koji je ‘grubo narušen’ u slučaju Kosova”.

To što je po završetku oružanog sukoba potpisan sporazum sa NATO-om, čije odredbe su predviđale donošenje Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti UN-a, nije spriječilo mnoge države Zapada da priznanjem jednostrano proglašene neovisnosti Kosova iznova pogaze teritorijalni integritet Srbije, rekao je Vučić.

Poručio je i da će Beograd nastaviti razgovore s Prištinom pod okriljem Europske unije “jer je bolje sto godina pregovarati nego jedan dan ratovati”

Komentirajte prvi

New Report

Close