Vučić ipak daje zeleno svjetlo za projekt Rio Tinta u Srbiji

Autor: Poslovni dnevnik , 18. lipanj 2024. u 07:10
'Ako uredimo sve što je potrebno, rudnik bi mogao biti otvoren 2028.’, rekao je Vučić za Financial Times/Shutterstock

Srpski ekolozi su tijekom 2021. i 2022. također prikupili 30.000 potpisa na peticiji kojom se zahtijeva da parlament usvoji zakon o zaustavljanju svih aktivnosti rudarenja litija u zemlji.

Nakon što je Vlada Srbije prije dvije godine nakon velikih prosvjeda poništila sve ugovore i obustavila pripreme za pokretanje Rio Tintovog rudnika litija, sada se predsjednik Aleksandar Vučić sprema dati zeleno svjetlo za realizaciju projekta.

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić rekao je, naime, za Financial Times da se čini da “nova uvjeravanja” globalnog rudarskog diva Rio Tinta i Europske unije odgovaraju na zabrinutost Srbije oko toga hoće li rudarstvo litija u regiji Jadar na sjeverozapadu zemlje biti u skladu s ekološkim standardima, prenosi Beta.

“Ako uredimo sve što je potrebno, rudnik bi mogao biti otvoren 2028.”, rekao je Vučić za Financial Times, dodavši da bi rudnik trebao proizvoditi 58.000 tona litija godišnje, što bi, rekao je, pokrilo potrebu za 17 posto europske električne energije, proizvodnju vozila ili proizvodnju 1,1 milijun automobila godišnje. Litij je također ključni element za proizvodnju baterija za telefone i laptope.

O tome da će britansko-australska multinacionalka započeti iskopavanje litija u dolini rijeke Jadar na sjeverozapadu zemlje – prema podacima američke vladine agencije USGS (United States Geological Survey), radi se čak o najvećem ležištu litija u Europi i jednom od najvećih u svijetu, govorilo se u Srbiji prije nekoliko godina, ali je vlada poništila sve dozvole za projekt vrijedan 2,4 milijarde dolara 2022. godine nakon masovnih ekoloških prosvjeda.

Srpski ekolozi su tijekom 2021. i 2022. također prikupili 30.000 potpisa na peticiji kojom se zahtijeva da parlament usvoji zakon o zaustavljanju svih aktivnosti rudarenja litija u zemlji.

Komentirajte prvi

New Report

Close