Vojvodina: Tri četvrtine mladih ne želi u poljoprivrednike

Autor: Poslovni dnevnik , 16. kolovoz 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

Više od tri četvrtine mladih u vojvođanskim selima ne namjerava se baviti poljoprivredom, jer smatraju da je ova djelatnost kazna za one koji se ne žele školovati.

Više od tri četvrtine mladih u vojvođanskim selima ne namjerava se baviti poljoprivredom, jer smatraju da je ova djelatnost kazna za one koji se ne žele školovati. Manje od četvrtine mladih na selu namjerava da se bavi tom djelatnošću u budućnosti.  Među onima koji ne žele živjeti od poljoprivrede, skoro dvije trećine su mlade žene, pokazuje istraživanje koje je Poljoprivredni fakultet iz Novog Sada provelo u deset sela u Vojvodini.

Anketa je rađena među 500 mladih oba spola, starosti od 18 do 29 godina, koji žive na poljoprivrednim gospodarstvima. Najviše anketiranih živi na malim zemljišnim posjedima od jednog do tri hektara, tek nešto preko 11 posto njih ima površine od pet do 10 ha, dok samo jedan ispitanik živi na gospodarstvu sa više od 100 ha zemlje.

Dobiveni rezultati pokazuju da se mladi u najvećem broju slučajeva ne bave poljoprivredom kao osnovnom djelatnošću koja im je glavni izvor prihoda, odnosno, nisu poljoprivrednici po zanimanju. Iako je najveći broj mladih radno aktivan na gospodarstvu sebe ne smatraju poljoprivrednicima, niti se planiraju baviti poljoprivredom u budućnosti, već imaju neko drugo zanimanje ili se izjašnjavaju kao nezaposleni, iako neki od njih čak ni ne traže aktivno posao.

Uočljivo je da u ukupnom broju mladih koji redovno sudjeluju u poljoprivrednim aktivnostima preko 80 posto čine muškarci, dok žene dominiraju u povremenom radu i među onima koji ne obavljaju nijedan poljoprivredni posao. Preko 90 posto anketiranih koji ne rade na gospodarstvu kažu da ih poljoprivreda uopće ne interesira i da se žele baviti nekim profitabilnijim zanimanjem.

Mladi u vojvođanskim selima kao najčešće razloge za svoju odluku da ne ostanu na obiteljskim imanjima navode kako imaju drugačije profesionalne interese, da je rad u poljoprivredi neisplativ, naročito na manjim zemljišnim posjedima, a uz to težak i neizvjestan.

Jedan od razloga, posebno kada su u pitanju žene, je i izrazito patrijarhalan odnos u obitelji, koji favorizira muške nasljednike. Ispitanici oba spola navode i da je problem u tome što najčešće sve ključne odluke donosi “glava obitelji”.

Komentirajte prvi

New Report

Close