Voće na plantažama beru i Kubanci, ali brine urod

Autor: Nadja Irena Fišić , 09. lipanj 2022. u 08:00
Uobičajeno, najviše radnika trebat će u srpskim malinjacima, gdje je i najveća mogućnost visoke zarade/M. Sušenj/PIXSELL

Od dvostruko većih dnevnica za berače voća, po svemu sudeći neće biti ništa jer radnika, kako domaćih, tako i stranih, ima u izobilju.

Od visokih – čak i dvostruko većih od prošlogodišnjih – dnevnica za berače voća, po svemu sudeći neće biti ništa, a to posebno vrijedi za berače malina, prenose srpski mediji. Pored domaćih radnika na plantažama jagoda ili trešanja sada su u Srbiju stigli radnici iz Rumunjske, azijskih zemalja, pa čak i Kube.

Prošle se godine dan berbe u voćnjacima Srbije plaćao od 3000 do 3500 dinara (30 eura), a trenutno najveću zaradu među sezonskim radnicima ostvaruju berači trešanja u okolici Beograda, kojima se dan rada plaća 4700 dinara, odnosno 40 eura.

Najviše Rumunja
To je, međutim, maksimum što se tiče dnevnice, jer je cijena trešanja u prodaji pala ispod 200 dinara za kilogram. Najviše je berača iz Rumunjske, to su zaista vrijedni i sposobni radnici kojima je dnevnica 45 eura ako žele sami plaćati troškove prehrane, a ako vlasnik voćnjaka osigurava obroke, onda je cijena 40 eura.

“Kod drugih, pak, dnevnice se kreću od 3500 do 4000 dinara, a neki plaćaju 250 dinara po gajbi”, rekao je jedan od proizvođača trešanja iz Grocke za srpske medije.

Kod većine plantažera jagoda dnevnica za branje ovog voća sada je 3000 dinara, a najveći broj sezonaca dolazi s područja juga Srbije. Trenutne maksimalne dnevnice na području Vojvodine, po podacima jedne agencije iz Odžaka, koja se bavi angažmanom sezonskih radnika u poljoprivredi, također su 3000 dinara.

Kako kažu, najveći broj sezonskih radnika u pokrajini dolazi s područja Vranja i Bujanovca, ali pojedini plantažeri su angažirali radnu snagu iz Pakistana i Kube. Što se tiče borovnice, postavlja se pitanje koliko će biti nadnice za berbu ovog voća iz Srbije koje je visokopozicionirano na stranom tržištu.

90

tisuća dinara mjesečne zarade spominjalo se među beračima borovnica

Dok se spominju cifre od čak 90.000 dinara mjesečne zarade za branje borovnice, u “Borovnica klubu Srbija” ističu da su to “nenormalne cijene”, jer radnika ima, a plantažerima su se već javili sezonci iz Bangladeša kojih u regiji, kao i u Srbiji, već ima na drugim beračkim poslovima.

“Dnevnica koja se očekuje bit će od 3500 do maksimalnih 4500 dinara, a 90 posto uzgajivača borovnice, po sadašnjim informacijama, radnike će plaćati 4000 dinara na dan. Zabluda je da radne snage neće biti, meni se već sada javlja više zainteresiranih nego prošle sezone i to samo iz našeg kraja”, kaže Slađana Vuković, čija se plantaža borovnica nalazi u Lončaniku kod Uba.

Plaće i do 8000 dinara
Uobičajeno, najviše radnika trebat će u srpskim malinjacima, gdje je i najveća mogućnost najviše zarade. Prošle godine se dan rada u malinjaku, uz smještaj i osiguranu hranu, plaćao 3000 dinara, a sada su društvene mreže i lokalni mediji prepuni oglasa u kojima malinari nude dnevnice dvostruko više ili čak do 8000 dinara. Od tih obećanih visokih zarada, međutim, realno neće biti ništa.

“Prije svega, ove godine nas očekuje za 30 posto manji urod zbog prošlogodišnje suše, a prinosi mogu biti još i manji jer gotovo da ne prođe dan, a da malinjaci u općinama zapadne Srbije ne stradaju od tuče. Dakle, odgovorno tvrdim da će biti puno manje angažirane radne snage za berbu nego ranijih godina.

Mnogi malinari su se uplašili da neće biti radnika, pa olako nude cifre koje su neostvarive, a na kraju kampanje radnike plate isto kao prošle godine”, rekao je Dobrivoje Radović, predsjednik Asocijacije malinara Srbije.

Tamo gdje je već počela berba prvih plodova malina – u Podrinju i nižem području valjevskog kraja – dnevnica za berače iznosi 4000 dinara, s prijevozom do malinjaka i hranom, a angažirani su većinom domaći radnici s iskustvom u malinjacima.

Komentirajte prvi

New Report

Close