Vlasnici OPG-ova u Srbiji nakon subvencija prodaju stoku

Autor: Miroslav Kuskunović , 04. listopad 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

Mala gospodarstva koja imaju po jednu ili nekoliko krava ucijenjena su i ne mogu opstati sa cijenom i po 25 dinara po litru mlijeka, pa rasprodaju krave.

Mala poljoprivredna gospodarstva u Srbiji, zbog neisplativosti proizvodnje tovnih bikova i mlijeka, nakon uzimanja subvencija rasprodaju stoku, izjavio je predsjednik Udruženja uzgajivača goveda centralne Srbije Milija Palamarević i pozvao državu da hitno poduzme odgovarajuće mjere kako bi zaustavila smanjenje stočnog fonda.

On je za Betu rekao kako se tov bikova ne isplati iako je cijena govedine u trgovinama visoka, a da je malim proizvođačima mlijeka neisplativa proizvodnja jer ih otkupljivači ucjenjuju sa cijenom od po 25 dinara po litru.

“Država pod hitno mora zaustaviti smanjenje stočnog fonda, veterinar sam i vidim na terenu da poljoprivrednici masovno prodaju krave i bikove jer je proizvodnja mlijeka i mesa neisplativa”, rekao je Palamarević.

Dodao je kako je on također proizvođač mlijeka, ali spada u velike farmere i da otkupljivači njemu plaćaju mlijeko 60 dinara i uz premiju države od 19 dinara ta cijena mu osigurava zaradu.

Mala gospodarstva, koja imaju po jednu ili nekoliko krava, ali imaju veliki udio u ukupnom stočnom fondu, prema njegovim riječima, ucijenjena su i ne mogu opstati sa cijenom i po 25 dinara po litru mlijeka, pa rasprodaju krave.

Palamarević je pozvao državu da pod hitno napravi strategiju očuvanja stočnog fonda jer bez stočarstva nema poljoprivrede, ne može se osigurati stajsko gnojivo, jer uz samo mineralno gnojivo nije moguća poljoprivredna proizvodnja. Uz to, kako je rekao, kada se smanji broj goveda neće imati tko pojesti proizvedenu stočnu hranu.

Rekao je kako u Srbiji sada ima oko 150.000 krava, a da je netočan podatak o 220.000, “što znaju i u resornom ministarstvu”. Mnogi su, prema njegovim riječima, naplaćivali subvencije na nepostojeće krave zbog čega je pooštrena kontrola. 

Komentirajte prvi

New Report

Close