Vlada Srbije ograničila uvoz ulja i margarina

Autor: Miroslav Kuskunović , 13. ožujak 2024. u 07:20
Foto: SHUTTERSTOCK

Ograničenje uvoza za te poljoprivredno-prehrambene proizvode (jestivo ulje i margarin) važit će devet mjeseci i to u količini prosjeka uvoza u prethodne četiri godine.

Vlada Srbije donijela je ovih dana Odluku o kvantitativnom ograničenju uvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda kako bi se zaštitila domaća proizvodnja i primarni proizvođači, a odnosi se na kvartalne dozvole za uvoz jestivog suncokretovog ulja i margarina.

“Ograničenje uvoza za te poljoprivredno-prehrambene proizvode (jestivo ulje i margarin) važit će devet mjeseci i to u količini prosjeka uvoza u prethodne četiri godine”, navela je Vlada Srbije.

Članovi Vlade usvojili su dopunjenu Uredbu o vanrednoj interventnoj meri podrške pravnim osobama i poduzetnicima koji skladište malinu i višnju roda 2022. godine radi izmirenja obaveza prema proizvođačima.

Dopunom ove uredbe omogućava se reprogram korisnicima kredita, odnosno produženje roka otplate kredita maksimalno trideset mjeseci, uključujući grace period od šest mjeseci, s rokom otplate kredita maksimalno 54 mjeseca od dana puštanja kredita. Na taj način stvaraju se uvjeti za plasman robe na tržištu po boljim cijenama, kako bi se ublažile posljedice poremećaja na tržištu.

Vlada je donijela i Uredbu o utvrđivanju Programa financiranja projekata od javnog interesa koje provode udruge s područja izrazito nerazvijenih općina, odnosno jedinica lokalne samouprave iz četvrte skupine u 2024. godini.

Provedbom tog programa omogućit će se stvaranje uvjeta za održivi razvoj izrazito nerazvijenih općina čija je razina razvijenosti ispod 60 posto državnog prosjeka, kroz poboljšanje kvalitete života i sustavnu potporu zapošljavanju, uključivanju u kulturnu sferu stanovništva. život, povećanje sigurnosti, aktivno sudjelovanje u radu lokalne zajednice, podizanje svijesti o zdravom načinu života i ravnopravnosti spolova, zaštiti okoliša, kao i pomoć osobama s invaliditetom i marginaliziranim skupinama. 

Komentirajte prvi

New Report

Close