Visoki rizik zbog ilegalnih tokova novca u Srbiji

Autor: Poslovni dnevnik , 22. veljača 2024. u 05:33
Foto: Shutterstock

Organizirane kriminalne skupine aktivno su uključene u krijumčarenje i distribuciju droge, a Srbija prvenstveno služi kao tranzitna zemlja za heroin, kanabis i kokain.

Srbija se suočava sa značajnim rizicima od nezakonitih financijskih aktivnosti koje proizlaze iz organiziranog kriminala, korupcije ili utaje poreza.

Organizirane kriminalne skupine aktivno su uključene u krijumčarenje i distribuciju droge, a Srbija prvenstveno služi kao tranzitna zemlja za heroin, kanabis i kokain, navodi se u izvješću Globalne inicijative za borbu protiv transnacionalnog kriminala (GI-TOC).

Prema Globalnom indeksu organiziranog kriminala za 2023., Srbija je snažno pogođena organiziranim kriminalom i ima najveći “skor” kriminala među zemljama zapadnog Balkana (6,22 od 10), prenosi Nova ekonomija.

Srbija je na 40. mjestu od 193 zemlje svijeta, a na trećem mjestu od 44 zemlje u Europi. S ocjenom “7” kada je riječ o financijskom kriminalu, što je za 1,02 boda iznad svjetskog prosjeka, Srbija je posebno pogođena financijskim kriminalom.

Indeksi koji se odnose na trgovinu drogom u Srbiji za 2023. također su bili izuzetno visoki, 7 za trgovinu heroinom. Iako nacionalna tijela pokazuju dobro razumijevanje rizika povezanih s pranjem novca, čini se da postoji nedostatak volje za rješavanje najozbiljnijih nedostataka.

Primjer je sektor nekretnina, koji je prepoznat kao sektor s visokim rizikom od pranja novca, stoji u izvješću. Nove kriminalne metode uključuju značajna ulaganja u nekretnine u Beogradu od pojedinaca iz visokorizičnih zemalja.

Komentirajte prvi

New Report

Close