Više od trećine u Srbiji kupuje isključivo na akcijama

Autor: Poslovni dnevnik , 13. listopad 2023. u 05:28
Foto: D. Jaramaz/PIXSELL

U principu, rast maloprodajnih cijena najvećim dijelom dolazi od visokih troškova proizvodnje, odnosno visokih cijena inputa u proizvodnji i niske ekonomije obima.

Iako je broj promotivnih ponuda u trgovačkim lancima povećan za pet do 10 posto u odnosu na prošlu godinu, zabilježen je pad kupnje potrošača za 6,1 posto.

Kada se tome doda podatak da 37 posto potrošača kupuje isključivo na akcijama, dolazi se do zaključka da i sami trgovački lanci zaista ulaze u profitnu krizu, navodi se u odgovorima Privredne komore Srbije (PKS) koji su dostavljeno Novom gospodarstvu za potrebe analize objavljene u tiskanom izdanju.

U principu, rast maloprodajnih cijena najvećim dijelom dolazi od visokih troškova proizvodnje, odnosno visokih cijena inputa u proizvodnji i niske ekonomije obima, izjavila je Tijana Maljković, ispred Udruženja za trgovinu PKS.

“Sektor maloprodaje bilježi značajan rast operativnih troškova poslovanja: rast troškova usluga proizvođača i uvoznika, distributera i plaća zaposlenika (od 30-39 posto samo u ovoj godini), logistike, energenata (uglavnom struja i plin), koji su u stalnom porastu, najam objekata, rast troškova otplate kredita kod poslovnih banaka”, rekla je.

Cijene dobavljača od početka godine porasle su 20-40 posto, a ukupni troškovi poslovanja trgovaca u istom su razdoblju porasli 21 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close