Vinča: Počela proizvodnja energije iz otpada

Autor: Poslovni dnevnik , 15. veljača 2023. u 21:59
I Zagreb vapi za postrojenjem sličnom onom koje je proradilo u Beogradu/N. Ćutuk/PIXSELL

Postrojenje bi puni kapacitet trebalo dobiti u lipnju, ako se do tada osiguraju dozvole nadležnih institucija.

Beo Čista Energija, tvrtka koja vodi projekt sanacije starog odlagališta i izgradnje novog odlagališta na lokaciji Vinča, započela je proizvodnju električne i toplinske energije spaljivanjem otpada.

Prvo spaljivanje otpada predstavlja posljednju fazu probnog rada postrojenja za proizvodnju električne i toplinske energije i planirano je da traje do lipnja, navode iz Beo Clean Energyja.

Postrojenje bi puni kapacitet trebalo dobiti u lipnju, ako se do tada osiguraju dozvole nadležnih institucija.

Puštanje u rad postrojenja za energetsko iskorištavanje komunalnog otpada, snage 103 MW, jedan je od najvažnijih dijelova javno-privatnog partnerstva (JPP) za sanaciju odlagališta Vinča i novog sustava zbrinjavanja otpada na ovu lokaciju.

Prva važna točka u projektu bio je početak rada Regionalnog sanitarnog odlagališta otpada Vinča sredinom 2021. godine.

Bunker otpada, dodaje se, može uskladištiti dovoljne količine za 4,5 dana rada postrojenja. Godišnji kapacitet elektrane je spaljivanje 340.000 tona otpada godišnje, čime će se proizvesti 30,24 MWh električne i 56,5 MWh toplinske energije.

Beo Čista Energija će iz otpada proizvesti dovoljno električne energije za opskrbu pet posto beogradskih kućanstava i toplinske energije za grijanje deset posto stanova u glavnom gradu Srbije, navodi se u video prilogu.

Komentirajte prvi

New Report

Close