Vesić prijeti Vinciju, ogorčenje beogradskim aerodromom

Autor: Poslovni dnevnik , 05. srpanj 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

Ministar Vesić najavio raspisivanje natječaja za najmanje dva zemaljska operatera u zračnoj luci.

Otkazivanja i kašnjenja letova, tehnički problemi u zračnoj luci i prigovori nezadovoljnih putnika obilježili su mjesec dana ljetne sezone u beogradskoj zračnoj luci “Nikola Tesla”.

Funkcioniranje cijelog sustava Srbija je povjerila francuskoj tvrtki “Vinci”, a zbog navedenih nepravilnosti država prijeti novim natječajemj.

Snažan rast
Francuska kompanija “Vinci Airports Serbia” preuzela je 2019. godine upravljanje aerodromom na 25 godina uz plaćanje jednokratne koncesijske naknade od 501 milijun eura.

Tad je tvrtka najavila da u razdoblju koncesije namjerava doseći brojku od 15 milijuna putnika godišnje na beogradskoj zračnoj luci. Zračna luka Beograd ove je godine imala oko 3,5 milijuna putnika, a do kraja godine očekuje se udvostručenje broja. Kako su za Danas rekli iz kompanije, od početka godine do sada broj putnika veći je za 53 posto, a letova za 31 posto u odnosu na isto razdoblje 2022. godine.

“Prosječan broj putnika u lipnju bio je blizu 25.000, a ukupan broj letova bio je 260 dnevno. Pojedinih dana u lipnju na aerodromu je bilo čak 10.000 putnika i 90 letova više u odnosu na iste dane prošle godine, a slična situacija očekuje se i u srpnju i kolovozu”, rekli su u beogradskoj zračnoj luci.

3,5

milijuna putnika imao je beogradski aerodrom od početka godine

I pored navedenog broja putnika, zračna luka nije mogla održavati redovne letove, a gužve su uzrokovale sve duže čekanje na šalterima iz tjedna u tjedan. Zbog toga je ministar graditeljstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić raspisao natječaj za najmanje dva zemaljska operatera u zračnoj luci.

Natječaj će raspisati Direkcija za civilno zrakoplovstvo, a nadležni su uvjereni da će natječaj pridonijeti uspješnijem poslovanju “Vincija”. Taj potez otvara mnoga pitanja, počevši od toga hoće li uključivanje još dva igrača prekršiti ugovorne obveze Srbije i tvrtke Vinci, do dileme može li se to kratkoročno izjednačiti kako bi putnici dobili usluge koje su platili već za ovu sezonu.

Nepoznat ugovor
Petar Vojinović, osnivač i urednik avio-portala Tango Six, kaže za Danas da nisu poznati konkretni detalji ugovora između Srbije i “Vincija”, pa tako ni da li je on prekršen.

Što sadrži koncesija?

Tehnički dijelovi ugovora koji reguliraju utjecaj Vincija na tržište i što tvrtka dobiva koncesijom nisu poznati. Poznato je samo da je rast ostalih zračnih luka u cijeloj zemlji ograničen.

“Je li ovaj potez kršenje ugovora ili ne – ne znamo. Tehnički dijelovi ugovora koji reguliraju utjecaj Vincija na tržište i što tvrtka dobiva koncesijom nisu poznati. Poznato je samo da je rast ostalih zračnih luka u cijeloj zemlji ograničen.

Kad bi druge zračne luke premašile određeni broj putnika, godišnja bi koncesijska naknada bila niža. Sve je, vjerojatno, po tom ugovoru bilo prilično dobro sročeno, ali tehnički nedostaci izazvani najneočekivanijim faktorom – virusom korona – njime se nisu mogli predvidjeti”, kaže Vojinović.

Vesićevu najavu raspisivanja natječaja za nove operatere Vojinović vidi kao pritisak i razumljiv potez ministra. S druge strane, najkonkretnije i možda jedino rješenje problematične situacije vidi u povećanju plaća na pozicijama zbog kojih dolazi do zastoja.

“Ako se pokaže da postoji problem, onda ostaje pitanje mogu li se uopće pronaći dodatni konkretni kadrovi.Međutim, nije realno očekivati ​​da se to može dogoditi trenutno.

Čak i da postoji tvrtka koja bi radila ovo što sada radi “Vinci”, ne bi uspjela dovoljno brzo uspostaviti poslovanje da bi rezultat bio vidljiv u tekućoj sezoni. “Ova opcija je najavljena kako bi se izvršio pritisak na konkurentski Vansi na tržištu tako što bi se posao prepustio trećoj tvrtki”, kaže Vojinović.

Komentirajte prvi

New Report

Close