Vera Pešić, misteriozna špijunka iz Srbije koja je očarala naciju

Autor: Nađa Irena Fišić , 12. veljača 2023. u 11:51
Foto: Wiki

Serija u režiji Nedeljka Kovačića osvojila je Srbiju.

Televizijska serija u režiji Nedeljka Kovačića gdje glavnu ulogu tumači Jovana Stojiljković osvojila je Srbiju. Tko je bila Vera Pešić, zvana srpska Mata Hari, te koja je njezina ulogu u srpskoj povijesti? Vera je rođena 1919. godine u Siranijskoj Banji i odrasla u Leskovcu. Sa samo 19 godina došla je u Beograd gdje je u vrlo kratko vrijeme postala četverostruki tajni agent. Sve je to radila s osmijehom na licu i “sanjalačkih očiju iz kojih nije izbijalo zlo koje je u njoj sakriveno”, kako su suvremenici govorili o njoj. Voljela je muškarce i žene podjednako, te nije prezala ni od čega.

Dolazak u Beograd

U samo šest godina koliko je trajala njena karijera, bila je članica Centralnog komiteta Partije, radila za ozloglašeni Gestapo, rovarila protiv četničkog pokreta, posjećivala balove. Družila se s diplomatima, poslovnim ljudima, zaposlenicima stranih kompanija, od kojih je vješto skupljala informacije i operirala od Beča preko Beograda do Carigrada. Sve je naglo prekinuto kada je imala samo 25 godina i kada je – strijeljana. Posljednja joj je želja bila “da joj meci ne nagrde lice“.

Životni put započeo joj je idealno. Djed joj je bio sudac Velikog crnogorskog suda na Cetinju, a otac kotarski načelnik, obitelj joj je bila imućna i Vera je dobila najbolje obrazovanje. Bila je izuzetno inteligentna, a uz to ju je krasila i ljepota. Ubojita kombinacija. No kad je imala 16, obitelj je upala u financijske nevolje i odlučili su je udati. Neki izvori tvrde da je Vera bila udata za policijskog pisara, drugi navode da joj je muž bio Nijemac. Ali vrlo samovoljna i odlučna Vera nije dugo izdržala u braku. Razvela se poslije samo dvije godine i sa 19 odlučila krenuti za Beograd. Grad je uoči Drugog svjetskog rata bio prepun špijuna, doušnika, poslovnih ljudi, onih koji traže prilike, profitera..

Počinje raditi ti u trgovačkoj tvrtki, ali tamo se nije dugo zadržala. Naime, ubrzo upoznaje majora Slavka Radovića, iskusnog oficira Generalštaba Jugoslavenske kraljevske vojske, koji u njoj prepoznaje sve kvalitete koji krase dobrog operativca. Vera je postala redovan gost prestižnih zabava, popularnih hotela i restorana, izlazila je u legendarni hotel Majestic, zalazila u čuvene kavane Balkan i Dardanel, često bila u Skadarliji. Družila se s diplomatima, poslovnim ljudima, zaposlenicima stranih kompanija, od kojih je vješto skupljala informacije. Uvijek se predstavljala kao zaposlena u Generalštabu vojske. Tako su je njene mete zapravo vidjele kao moguću članicu svojih redova i pokušavali je vrbovati za svoje interese, dajući joj novac, čineći usluge…

Višestruka agentica

Zahvaljujući toj taktici, navodi se kako je upoznala britanskog majora Juliusa Hana, prvog čovjeka Sekcije D britanskih obavještajaca u Beogradu. Vera se uspjela infiltrirati i u redove njemačkih agenata. Pri tome je imala neočekivanu ulaznicu – Elisabeth von Malraditzan, zvanu Lijepa Lily, suprugu njemačkog ambasadora u Beogradu koja se i sama bavila špijunažom. Vera i Lily nisu bile samo dobre prijateljice – upustile su se u ljubavnu aferu, gdje je iskusna Njemica bila Verina učiteljica u vještinama zavođenja.

Vrhunac Verine infiltracije bio je 1939. kada je dobila izravnu ponudu da pristupi Gestapu i njemačkoj tajnoj službi BSD. Postaje ljubavnica Karla Lothara Kraussa, šefa 6. odjela Gestapa u Beogradu i postaje najvažniji njemački agent u Jugoslaviji. Nakon Martovskog puča 1941. vlasti naređuju da Vera Pešić bude uhapšena kao špijunka koja radi za Nijemce i da je se odvede u zatvor u Libanonu. Ipak, Vera ponovo uspijeva izmigoljiti i odlazi u rodnu Sijranijsku banju gdje s majkom dočekuje travanjsko bombardiranje i početak rata. Krauss je vraća u Beograd i postavlja u središnjicu Gestapa sa zadatkom da radi na suzbijanju komunista i praćenju četnika. Ali u listopadu 1941. Kraussu se gubi svaki trag, a Vera završava naručju generala Paula Badera, zapovjednika okupirane Srbije, a paralelno se viđa i sa Dragomirom Jovanovićem, šefom Specijalne policije u Beogradu. U studenom 1942. Vera se baca u ljubavnu vezu sa Tanasijem Tasom Dinićem, novim ministrom unutrašnjih poslova u vladi Milana Nedića. Dinić će 1945. biti streljan od OZNA-e. Iste godine, Vera Pešić otkriva da četnici rade s Britancima, a njen obavještajni rad rezultirao je hvatanjem, mučenjem i strieljanjem požarevačkog vođe četnika Milana Kalabića – s kojim je Vera nekad bila u vezi.

U ljeto 1943. godine dolazi u Gornju Jablanicu gdje su joj četnici postavili zasjedu. Hvataju je i sprovode u Gorski štab 110 gdje je osuđena na smrt. Vera traži samo jedno – razgovor s majorom Radoslavom Đurićem, zapovjednikom Gorskog štaba 110. I razgovarali su. Cijelu noć. Ujutro je Vera oslobođena i postala Đurićeva ljubavnica. Ima ogroman utjecaj na njega, zbog čega je počinju mrziti četnici. Situacija je postala neizdrživa, pa u studenom 1943. Draža Mihailović šalje depešu Đuriću da riješi situaciju i ukloni ju iz štaba. Vera je potom za Đurića operirala na teritoriju Kosova, a njen povratak u štab 1944. popraćen je negodovanjem koje je preraslo u prevrat. Iza nje je ostala samo jedna fotografija…

Komentirajte prvi

New Report

Close