Veliki zajam EBRD-a za reformu EPS-a

Autor: Poslovni dnevnik , 17. ožujak 2023. u 07:00
Financiranje će biti osigurano u dvije tranše, uz jamstvo Ministarstva financija u ime države Srbije/Shutterstock

Riječ je o drugom najvećem zajmu EBRD-a Srbiji, koja je dosad u to tržište uložila 7,9 milijardi eura.

Ugovor o zajmu Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) od 300 milijuna eura za reformu Elektroprivrede Srbije (EPS) potpisan je ovih dana u Beogradu.

Riječ je o drugom najvećem zajmu EBRD-a Srbiji, koja je dosad u to tržište uložila 7,9 milijardi eura, objavilo je Ministarstvo financija.

Financiranje će biti osigurano u dvije tranše, uz jamstvo Ministarstva financija u ime države Srbije.

Kredit će koristiti EPS, koji se tijekom zimske sezone suočio sa značajnim smanjenjem likvidnosti zbog uvoza velikih količina električne energije.

Mali je istaknuo kako je riječ o potpori međunarodnih financijskih institucija Vladinoj strategiji dekarbonizacije elektroenergetskog sektora s ciljem postupnog izbacivanja ugljena iz upotrebe do 2050. godine.

Osim toga, kako je dodao, radit će se na reformi EPS-a, koji mora imati jače korporativno upravljanje i bolje menadžerske kapacitete.

– Profesionalizacija ove kompanije je strateški važan korak za kompletnu energetiku Srbije i mi ćemo to sprovesti, nema više odlaganja ovog važnog zadatka, rekao je Mali.

Matteo Colangeli istaknuo je kako EBRD ima bogato međunarodno iskustvo u pružanju pomoći u reformi državnih poduzeća, te najavio tehničku pomoć u tom procesu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close