Veliki rast proizvodnje jabuka u Srbiji

Autor: Poslovni.hr , 28. rujan 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

Kina je najveći svjetski proizvođač i potrošač jabuke.

U srpskim voćnjacima je počela berba ranih sorti jabuka, a procjena je da će urod u sezoni 2023-2024. godine biti veći i bolje kvalitete nego prošle, unatoč tome što je bilo dosta slučaja da je snažno nevreme i super ćelijska oluja srušila nasade, posebno na Fruškoj gori, iako su imali postavljene protugradne mreže. Srbija je lider u proizvodnji i izvozu jabuka u odnosu na zemlje u okruženju i zato je bitno koliko će imati voća i po kojoj cijeni prodavati u izvoz, ističu stručnjaci.

“Ovogodišnji urod bi trebao biti oko 500.000 tona jabuka zbog povoljnih vremenskih uvjeta (bez ranih proljetnih mrazeva i velike suše tijekom ljeta (prošle godine lipanj i srpanj su bili sušni mjeseci), izjavio je za Dnevnik predsjednik Asocijacije Serbia Does Apples Gojko Zagorac.

On kaže kako u suštini, urod jabuka se ove sezone vratio na oko pola milijuna tona, nasuprot prošlogodišnjoj sezoni kada ih je bilo za 20 do 30 posto manje.

Kina je najveći svjetski proizvođač i potrošač jabuke. Oni godišnje proizvedu oko 40 milijuna tona jabuka. EU, sa druge strane, proizvede 11-12 milijuna tona jabuke, kazao je Zagorac. Prema njegovim riječima najveći proizvođač jabuke u Europi je Poljska sa oko 3,5-4 milijuna tona. Kada je u pitanju izvoz, najveći izvoznici iz EU su Italija i Francuska.

Zagorac kaže kako se očekuje i veći izvoz jer će Srbija imati voća više, ali da se voćari nadaju i boljoj prosječnoj izvoznoj cijeni. “Tradicionalno naše najveće izvozno tržište je tržište Rusije, iako se izvoz u Rusiju iz sezone u sezonu smanjuje. S druge strane, imamo rast izvoza na tržišta Bliskog i Dalekog istoka, kazao je Zagorac

Komentirajte prvi

New Report

Close