Veliki pad dobiti sastavnica indeksa BELEX15 u prvoj polovici 2023.

Autor: Poslovni dnevnik , 10. listopad 2023. u 05:33
Foto: Shutterstock

U prvih šest mjeseci NIS-a su, zbog znatno nižih cijena sirove nafte, prihodi pali za 22 posto, a dobit za 68 posto.

Društva uvrštena na Beogradsku burzu, koja čine košaricu indeksa Belex15, u prvom polugodištu 2023. godine ostvarila su znatno lošije rezultate u odnosu na isto razdoblje 2022. godine, objavila je brokerska kuća Momentum Securities.

To je, kako je rečeno i očekivano, nakon prošlogodišnjeg rekordnog poslovanja Naftne industrije Srbije (NIS), koja ima dominantan utjecaj na taj indeks.

U prvih šest mjeseci NIS-a su, zbog znatno nižih cijena sirove nafte, prihodi pali za 22 posto, a dobit za 68 posto.

Istina, da nije bilo jednokratne uplate donacije državi Srbiji od 60 milijuna eura, koja je stigla u drugom tromjesečju, krajnji rezultat tvrtke sigurno bi bio veći od višegodišnjeg prosjeka. rekla je brokerska kuća.

Ostale tvrtke imale su nestabilno poslovanje u uvjetima visokih kamata i visoke inflacije. Valjaonica aluminija Impol Seval, nakon prošlogodišnje, također rekordne godine, suočila se s velikim padom potražnje na tržištu, što je rezultiralo padom dobiti od 90 posto, no, kako se navodi, veliki je uspjeh što je tvrtka ostvarila pozitivan poslovanje općenito.

Jedini gubitnik u košarici ostao je Energoprojekt Holding s padom prihoda od 30 posto i osam puta većim gubitkom. “Messer Tehnogas je svakako najugodnije iznenađenje prvog polugodišta s rastom prihoda od 35 posto i nešto većim skokom dobiti.”

Tvrtka je uspjela prebroditi vrlo visok rast cijene električne energije većim prihodima, dijelom i kao rezultat početka rada nove elektrane u Boru”, navode iz Momentuma.

Metalac iz Gornjeg Milanovca zadržao je stabilno poslovanje, a manji pad neto dobiti prvenstveno je posljedica izostanka pozitivnih tečajnih razlika koje su poboljšale prošlogodišnju dobit.

Dunav osiguranje je u prvih šest mjeseci zabilježilo dvoznamenkasti rast premije i prihoda, dok je neto dobit snažno rasla prvenstveno zbog niske prošlogodišnje baze. Prošle godine tvrtka je imala veliki pad dobiti zbog povećanja rashoda po likvidiranim štetama u segmentu neživotnih osiguranja.

Komentirajte prvi

New Report

Close