Većina najvažnijih srpskih sektora smanjila proizvodnju i izvoz

Autor: Poslovni dnevnik , 27. studeni 2023. u 05:32
Foto: Shutterstock

Najviše brine sve veći pad privatnih investicija, koje će se 2022. godine svesti na oko sedam posto BDP-a.

Većina najvažnijih privrednih grana u Srbiji smanjila je proizvodnju i izvoz u 2022. godini, a takav trend nastavljen je i ove godine, navodi se u danas objavljenom izdanju BUSINESS TOP-a 2022/23.

Najviše zabrinjava sve veći pad domaćih privatnih investicija, koje će se 2022. godine svesti na oko sedam posto BDP-a, za što državna politika koja ustrajno forsira strane ulagače nanosi dugoročnu štetu većini. konkurentnog dijela srbijanskog gospodarstva, najodgovorniji je, ističe se u izdanju mjesečnika “Poslovanje i financije”.

Loši krediti

Sve jači recesijski pritisci mogli bi donijeti visoke rezervacije i kreditne gubitke u narednom razdoblju.

Povećan gubitak
Ekonomija u Srbiji prošle je godine povećala godišnje poslovne prihode za nešto manje od petine, na 17.285,6 milijardi dinara, ukupnu dobit povećala je za četvrtinu, na 864,2 milijarde dinara, dok je ukupni gubitak veći za četiri posto i na kraju 2022. godine iznosio je 3.906,5 milijardi dinara.

Poslovanje velikih tvrtki imalo je najveći utjecaj na rezultate cjelokupnog gospodarstva, a koliko je domaće tržište koncentrirano govore podaci da je samo stotinjak tvrtki ostvarilo gotovo 30 posto ukupnih poslovnih prihoda, više od dvije petine ukupnih dobiti i preko polovice ukupnog gubitka.

Vodećih stotinu poduzeća ostvarilo je 5,172 milijarde dinara poslovnih prihoda, a više od petine tog iznosa ostvarilo je samo pet poduzeća. Prvih stotinu tvrtki po neto dobiti imalo je ukupnu dobit veću od 532 milijarde dinara, od čega je pet kompanija činilo gotovo 43 posto, dok je pet najvećih gubitaša ostvarilo gotovo petinu gubitka cjelokupnog gospodarstva, navodi izdanje.

U 2022. godini ukupne investicije bilježe blagi pad (0,3 – 0,4 posto), izravna strana ulaganja porasla su za više od 20 posto, a javne investicije realno stagniraju. Prošle godine višestruki dobitnik bila je Naftna industrija Srbije, koja je ostvarila najveću zaradu i poslovni prihod.

NIS je dobit povećao više od četiri puta, na 93,5 milijardi dinara, a prihode za više od 77 posto, na gotovo 500 milijardi dinara. NIS je ostvario 2,9 posto poslovnih prihoda i 7,5 posto ukupne dobiti gospodarstva, prvenstveno zahvaljujući znatno povećanom prihodu od osnovne djelatnosti, uslijed velikog rasta cijena nafte i naftnih derivata.

4

posto povećan je gubitak srpskog korporativnog sektora u 2022.

Na drugom i trećem mjestu su poduzeća iz sektora rudarstva, Srbija Zijin rudarstvo iz Bora s dobiti od 75 milijardi dinara i Zijin copper Srbija s dobiti od 35,2 milijarde dinara. Četvrti je Telekom Srbija, jedina tvrtka među pet najprofitabilnijih koja je u domaćem vlasništvu i koja je prošle godine imala dobit od 13,3 milijarde dinara.

Najveće iznenađenje na listi najprofitabilnijih je petoplasirana tvrtka SCM paur, ističe BIZNIS TOP. Ovaj rumunjski trgovac strujom, koji je u ožujku 2022. osnovao tvrtku u Srbiji sa samo dvoje zaposlenih, prošlu je godinu završio s dobiti od gotovo 11 milijardi dinara.

Među prvih pet s najvećim poslovnim prihodima, iza prvoplasiranog NIS-a je Elektroprivreda Srbije s prihodom od 358,4 milijarde dinara, a slijede Srbijagas (219,6 milijardi dinara), Deleze Srbija (134,5 milijardi dinara) i Tigar Tyres (13,1 milijarda dinara).

Veliki igrači
Elektroprivreda Srbije ujedno je bila i najveći gubitaš prošle godine, s neto gubitkom koji se u godinu dana povećao gotovo pet puta, na 72,6 milijardi dinara, što je gotovo petina ukupnog neto gubitka gospodarstva. Istovremeno, ukupan gubitak tog javnog poduzeća akumuliran je na gotovo 301 milijardu dinara i veći je za trećinu u odnosu na 2021. godinu.

Na listi pet najvećih gubitnika su Ikarbus s neto gubitkom od 24,6 milijardi dinara, Arena kanals grupa (12,5 milijardi dinara), kragujevački Fiat, odnosno FCA grupa (11,7 milijardi dinara) i Rio Sava, koja je prethodno zabilježila minus od 9,9 milijardi dinara.

Komentirajte prvi

New Report

Close