Vaučeri za subvencionirani odmor ‘planuli’ u mjesec dana

Autor: Poslovni dnevnik , 01. lipanj 2022. u 09:00
Besparica je pojačala navalu na vaučere za seoski turizam i banje jer su morske destinacije mnogima nedostupne/Shutterstock

Kao i do sada građani Srbije 100.000 vaučera u vrijednosti od po 5000 dinara mogu koristiti u trajanju od najmanje pet noćenja do 20. studenoga.

Vlada Srbije je početkom ove godine odobrila 100.000 vaučera za odmor u Srbiji, koja je potrošena za samo mjesec dana uslijed rasta cijena, navodi Politika.

Udruga “Moja Srbija” pozvala je Vladu i Ministarstvo turizma da odobre dodatne vaučere za subvencionirani odmor u Srbiji jer je kvota brzo “planula”.

Motiv vrtoglave cijene
Mnogi građani koji nisu uspjeli tako brzo skupiti potrebnu dokumentaciju uskraćeni su za mogućnost dobivanja ovog vida podrške. Zbog potrebe da hitno definiraju vrijeme i mjesto odlaska na odmor, događalo se da građani rezerviraju termine koje kasnije neće moći iskoristiti, tako da će i iz ove kvote mnogi vaučeri ostati neiskorišteni.

“Vrtoglavi rast cijena umanjio je vrijednost ove subvencije, ali i ta mala podrška ima veliki značaj za poticanje građana da dio svog odmora provedu u Srbiji”, rekao je Milan Ristić iz Udruge “Moja Srbija” i dodao da se time pune proračunski fondovi, a mnogobrojni građani koji zarađuju u sferi domaćeg turizma prihoduju, preživljavaju, hrane svoje obitelji i koliko god mogu investiraju u svoje objekte i u dodatnu turističku ponudu.

Prema posljednjim podacima službene statistike, u Srbiji je u ožujku ove godine u odnosu na isto razdoblje 2021. godine broj dolazaka turista veći za 79,6 posto, dok je broj noćenja povećan za 44,3 posto. U istom razdoblju broj noćenja domaćih turista je veći za 20,5, a broj noćenja stranih turista za 92,8 posto.

20,5

posto povećan je broj noćenja domaćih turista u ožujku

Tijekom prethodnog razdoblja u domaćem turizmu se bilježi i povećanje prosječne dužine boravka u turističkim mjestima, posebno na selu i ruralnim sredinama koje su postale popularne posebno u pandemiji.

Sa 2,5 dana koliko je, primjerice, prije krize iznosio prosječan boravak, tijekom prethodne dvije godine produžen je na cijeli tjedan, a bilo je i rezervacija na 30 dana.

U turističkom sektoru, a i resornom ministarstvu, slažu se da je dobrim rezultatima koje bilježi seoski turizam doprinijelo i korištenje vaučera za odmor u Srbiji, a sada su, dodaju, već sigurni da će se turistički promet u selima i dalje kretati uzlaznom putanjom.

Iz ministarstva stalno ističu da kontinuirano rade na unapređenju imidža Srbije na međunarodnom turističkom tržištu, ali i na afirmaciji domaćih mjesta, posebno u okviru seoskog turizma.

Novac ostaje u Srbiji
U Udruzi “Moja Srbija” kažu da su se nedaće koje su u prethodne dvije godine pogodile svijet, pa i Srbiju, odrazile i na sektor ugostiteljstva i turizma.

Mnogi ugostitelji danas rade na rubu opstanka. Krediti koje su prijašnjih godina podizali, dok je srpski turizam bilježio stalni rast, sada stižu na naplatu. Smanjenje broja gostiju i manji prihodi za mnoge od njih znače gubitak posla i neizvjesnu egzistenciju.

“U teškim vremenima neophodno je da se ponašamo odgovorno – zaštititi svoje građane i poticati domaće gospodarstvo. S obzirom na to da gotovo sav novac plasiran u domaći turizam ostaje u Srbiji, vjerujemo da će nadležno ministarstvo naći mogućnost za puštanje u opticaj nove količine vaučera”, naglasio je Ristić.

Država je predvidjela, kao i do sada, da se 100.000 vaučera u vrijednosti od po 5000 dinara može koristiti u trajanju od najmanje pet noćenja izvan grada, općine, odnosno mjesta prebivališta ili mjesta studiranja korisnika vaučera, sve do 20. studenog 2022.

Vaučerom se mogu platiti isključivo usluge smještaja, a ne prehrana, piće, zdravstvene i druge usluge ili boravišna taksa. Vaučere mogu dobiti umirovljenici, studenti, nezaposleni u evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, korisnici prava na dodatak za pomoć i njegu druge osobe, zaposleni s primanjima koja ne prelaze 70.000 dinara mjesečno, osobe s invaliditetom, nosioci aktivnog obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva.

Komentirajte prvi

New Report

Close