Uvođenje tehnologije vodika otvorilo bi 100 tisuća radnih mjesta

Autor: Poslovni dnevnik , 15. prosinac 2022. u 22:00
Foto: Shutterstock

Do 2050. godine proizvodnja vodika u Srbiji mogla bi dosegnuti 2,5 milijuna tona.

Razvoj vodikovih tehnologija za skladištenja struje dobivene iz obnovljivih izvora energije u fokusu je energetskog sektora razvijenih zemalja, a u Srbiji bi provođenje tog procesa omogućilo otvaranje oko 100.000 radnih mjesta, jedan je od zaključaka na predstavljanju “Vodonične strategije Srbije” u Srpskom poslovnom klubu Privrednik, javlja portal danas.rs.

Prema riječima Miljana Vuksanovića, vođe tima za izradu strategije Srbije o vodiku predviđa se do 2025. godine u Srbiji instalirati 10 megavati elektrana na elektrolizu iz obnovljivih izvora energije, a u drugoj fazi do 2030. godine 100 megavati kako bi se dobivalo 50 tisuća tona vodika. Procijenjeno je da bi do 2050. godine proizvodnja vodika mogla biti oko 2,5 milijuna tona vodika za korištenje u transportu, industriji i domaćinstvima.

M. Vuksanović naglasio je da je svjetski lider u primjeni vodika Kina, a da se projekti na tom planu veoma ozbiljno razvijaju u Europskoj uniji, Indiji, Japanu, Južnoj Koreji, Sjedinjenim Američkim Državama.

Upotreba vodika kao energenta i medija za transport i skladištenje predstavlja alternativu primjeni fosilnih goriva koji su veliki zagađivači, kroz oslobađanje ugljikova dioksida, odnosno efekt staklene bašte, naglasio je Vuksanović.

0,1

posto svjetske namjenske proizvodnje vodika dobiva se elektrolizom vode

Proizvodnja vodika iz obnovljivih izvora energije još uvijek nije komercijalno isplativa te je potrebno da i država subvencionira dio sredstava kako bi taj projekt uspješno zaživio, kao u razvijenim zemljama.

Vodik se već široko koristi u pojedinim granama industrije, ali u ovom trenutku još uvijek nije ostvario svoj potencijal za podršku prelazu na čistu energiju.

Vodik se može dobiti iz fosilnih goriva, biomase i vode. Prirodni plin je trenutno primarni izvor za dobivanje vodika, s tri četvrtine godišnje globalne namjenske proizvodnje, odnosno oko 70 milijuna tona. Na to odlazi oko šest posto globalne upotrebe prirodnog plina.

Ugljen je odmah iza plina, a mali dio vodika proizvodi se upotrebom nafte i električne energije. Cilj je da u budućnosti, naglasak proizvodnje vodika bude na čistoj energiji, odnosno obnovljivim izvorima. S padom troškova za dobivanje struje iz obnovljivih izvora, posebno solarnih panela i vjetroparkova, raste zanimanje za stvaranje vodika iz elektrolize vode.

Trenutno se na takav način dobiva svega 0,1 posto svjetske namjenske proizvodnje vodika, ali kako jača potreba za nalaženjem održive alternative za dobivanje energije iz fosilnih goriva interesiranje za tehnologiju vodika postaje sve intenzivnije.

Zeleni ili čisti vodik, dobiven tako da može zamijeniti fosilna goriva u industriji i transportu, a istovremeno biti i sirovina, gorivo, prijenosnik i skladište energije.

Kada je riječ o dobivanju čistog vodika u ovom trenutku problem je što je njegova proizvodnja prilično skupa. Stoga, radi se na pojeftinjenju tehnologija vodika kako bi ona mogla u masovnu upotrebu. Ta tehnologija omogućuje skladištenje struje dobivene iz obnovljivih izvora. U situacijama u kojima potrošnja električne energije ne bi bila velika viškovi se mogu skladištiti i koristiti kada se za to ukaže potreba. 

Komentirajte prvi

New Report

Close